Wikipedia:Underprosjekter/Wikipediastafetten/Forfatterveiledning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Forfatterveiledningen er en del av underprosjektet Wikipedia-stafetten, som er opprettet for å vedlikeholde samarbeidsprosjektet Wikipedia:Wikipediastafetten.

Om veiledningen[rediger kilde]

Veiledningen er en guide til artikkelforfattere som er med på Wikipediastafetten, og de som skal legge ut artiklene her dersom de ikke har erfaring fra Wikipedia. Selv om de som er med har mye skriverfaring og kjenner sitt fag, har Wikipedia en helt spesiell form, og en del ressurser som man bør kjenne til.

Lisensiering[rediger kilde]

Wikipedia er «den frie encyklopedi». Vi benytter GNU fri dokumentasjonslisens (GFDL), noe som betyr at alle artikler her kan redigeres, kopieres og gjenbrukes av alle og til ethvert formål. Dette må artikkelforfatter være helt klar over, slik at det ikke er noen tvil om at artikler som legges ut som en del av prosjektet blir lisensert under GFDL.

Mer informasjon om opphavsrettsregler på Wikipedia finnes på Wikipedia:Opphavsrett.

Stil og inndeling[rediger kilde]

Wikipedia har ikke plassbegrensninger, og benytter derfor ikke den korte stilen som er vanlig i papirleksika, men hele setninger (ikke «Jens Stoltenberg, norsk statsminister siden 2005. Studerte ved Universitetet i Oslo.» men «Jens Stoltenberg har vært Norges statsminister siden 2005. Han studerte ved Universitetet i Oslo»).

Man bør også ha i tankene når man skriver for et leksikon at man skriver for et bredt publikum.

Artikler bør bestå av avsnitt med egne overskrifter og evt. underoverskrifter (se formatering for hvordan dette gjøres). I tillegg bør de ha en innledning som en oppsummering av hele artikkelen der det viktigste trekkes frem.

Formatering[rediger kilde]

Wikipedia benytter plattformen MediaWiki. Det er svært enkelt å formatere en artikkel i MediaWiki, samtidig som man kan benytte avanserte teknikker for å lage layout som er både hensiktsmessig og estetisk tilfredsstillende.

For å lære mer om MediaWiki kan du gå til Wikipedia:Stilmanual, hvor du kan lære om grunnleggende formatering.

Illustrasjoner[rediger kilde]

Illustrasjoner som brukes på Wikipedia må være tilgjengelige under en fri lisens, som beskrevet på Wikipedia:Retningslinjer for bildebruk.

Det er ikke mulig å innlemme bilder som ligger på andre nettsteder direkte i artikler på Wikipedia. Bildene må være lagret her eller på et vårt søsterprosjekt Wikimedia Commons. Commons har et stort antall bilder som kan brukes i artikler, og det kan derfor være vel verdt å ta en kikk der når artikkelen skal settes opp. Har man andre bilder, og disse kan lisensieres fritt, kan de lastes opp til Commons og brukes i artikler.

Eksempler[rediger kilde]

Nedenfor er listet noen eksempler på gjennomarbeidede artikler på Wikipedia (tilføy gjerne flere) som kan illustrere stil, formatering og tekniske muligheter: