Wikipedia:Underprosjekter/Kvinner i rødt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Women in Red logo.svg
Kvinner i rødt / Rødlenke-prosjektet

Velkommen til den norske fløyen av Kvinner i rødt / Rødlenke-prosjektet.

Kvinner i rødt er et wikiprosjekt med mål om å opprette flere biografier om kvinner på Wikipedia. Tittelen spiller på de røde lenkene på Wikipedia, der lenker til artikler som mangler vises i rødt, mens lenker til artikler som eksisterer vises i blått. De røde lenkene til kvinnebiografier vil vi skrive blå med Kvinner i rødt! Prosjektet er et samarbeid mellom Oslomet, Nasjonalbiblioteket og Wikimedia Norge.

Kvinner i rødt er et internasjonalt wikiprosjekt på 16 forskjellige språkversjoner av Wikipedia med mål om flere gode biografier om kvinner. Hvorfor et slikt prosjekt? Om lag 8 av 10 bidragsytere på Wikipedia er menn. At kunnskap presenteres eksakt og nøytralt er vanskelig nok i seg selv, men umulig når ikke de som skriver og diskuterer kunnskapen representerer et mangfold av stemmer og bakgrunner. Hva gjør det med hvordan kunnskap presenteres, vinkles og velges når et så stort flertall av dem som skriver er menn?

Selv om vi jo vet at det er langt flere menn enn kvinner i historiebøkene og arkivene, noe Wikipedia også nødvendigvis må reflektere, tror vi at det er rom for å redusere gapet i antall biografer gjennom å ha et ekstra fokus på kvinner.

Studentprosjekter på Oslomet høsten 2021[rediger kilde]

Wikipedia og de andre Wikimedia-prosjektene har en underrepresentasjon av innhold om og av kvinner. Nasjonalbiblioteket har i løpet av de siste årene digitalisert bøker i storstilt skala, og blant disse finnes det mange verk om og av kvinner som er lite kjent i dag. Wikimedia Norge og Nasjonalbiblioteket tilbyr derfor et prosjektarbeid for Oslomet-studenter som handler om å skrive eller utvide biografier om kvinner på Wikipedia. I løpet av prosjektperioden tilbys en workshop i Wikipedia-redigering og en workshop på Nasjonalbiblioteket om kilder, i tillegg inviterer Wikimedia Norge til digitalt oppstarts- og avslutningsmøtet.

Høsten 2021 vil studentene jobbe med disse Rødlenke-listene:

Studentprosjekter på Oslomet høsten 2020[rediger kilde]

Wikipedia og de andre Wikimedia-prosjektene har en underrepresentasjon av innhold om og av kvinner. Nasjonalbiblioteket har i løpet av de siste årene digitalisert bøker i storstilt skala, og blant disse finnes det mange verk om og av kvinner som er lite kjent i dag. Wikimedia Norge og Nasjonalbiblioteket tilbyr derfor et prosjektarbeid for Oslomet-studenter som handler om å skrive eller utvide biografier om kvinner på Wikipedia. I løpet av prosjektperioden ble en workshop i Wikipedia-redigering og en workshop på Nasjonalbiblioteket om kilder gjennomført, i tillegg inviterte Wikimedia Norge til digitale møter for oppstart og avslutning.

Høsten 2020 jobbet studentene med Rødlenke-listen fra Nasjonalmuseet:

Studentprosjekter på Oslomet høsten 2019[rediger kilde]

Studenter som bidrar på Rødlenke-prosjektet fra Oslomet

Wikipedia og de andre Wikimedia-prosjektene har en underrepresentasjon av innhold om og av kvinner. Nasjonalbiblioteket har i løpet av de siste årene digitalisert bøker i storstilt skala, og blant disse finnes det mange verk av kvinnelige forfattere som er lite kjent i dag. Prosjektarbeidet handler om å skrive eller utvide biografier på Wikipedia innenfor et disse temaene:

I høstsemesteret 2019 ble de 3 første temaene jobbet med. I løpet av prosjektperioden ble det gjennomført en workshop i Wikipedia-redigering på Oslomet, 23. september, og en workshop på Nasjonalbiblioteket om kilder, 9. oktober 2019.

Rødlister[rediger kilde]

Manuelle lister[rediger kilde]

Manuelt kurerte lister.

Automatiske lister[rediger kilde]

Lister basert på Wikidata-spørringer.

Ressurser[rediger kilde]

Kvinner i film[rediger kilde]
Kvinner i litteratur[rediger kilde]
Kvinner i vitenskap[rediger kilde]
Kvinnelige kunstnere[rediger kilde]
Annet[rediger kilde]

Deltakere[rediger kilde]

Skriv deg gjerne på i lista under hvis du er interessert i å være med: