Wikipedia:Ukens artikkel/Uke 35, 2019

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Malaysia.
Malaysia.

Malaysia er et føderalt, konstitusjonelt valgmonarki i Sørøst-Asia, med tretten delstater. Sørkinahavet skiller det store landet i to deler, på den malayiske halvøy og på øya Borneo. Hovedstaden Kuala Lumpur ligger nordvest på fastlandet.

Den tropiske regnskogen i Malaysia er hjem for et rikt plante- og dyreliv med mange stedegne arter. På 1400-tallet utgjorde mesteparten av dagens Malaysia kongedømmet Malakka. Malakkastredet har i århundrer vært den viktigste handelsveien mellom Kina og India. Fra 1500-tallet var Malakka underlagt portugisisk og nederlandsk kolonistyre før britene i 1824 overtok kontrollen. Malaya-føderasjonen ble selvstendig fra i 1957, og staten Malaysia oppsto 1963.

Mer enn halvparten av befolkningen på 30 millioner er malayisktalende muslimer. En fjerdedel er malaysiske kinesere, som overveiende er buddhister og taler en mandarinkinesisk dialekt. Andre store befolkningsgrupper er malaysiske urfolk og indere. De etniske, språklige og religiøse skillelinjene har stor politisk betydning i Malaysia. Pressefriheten er begrenset. Malaysia er et nylig industrialisert land med en åpen markedsøkonomi. Den har blitt kalt en andregenerasjons tigerøkonomi. Les mer her