Wikipedia:Ukens artikkel/Uke 11, 2023

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dahomey i 1894 (lys rødt) innenfor dagens Benin (lys grønt).
Dahomey i 1894 (lys rødt) innenfor dagens Benin (lys grønt).

Kongedømmet Dahomey var et afrikansk monarki som eksisterte i mer enn 250 år, fra rundt 1625 til 1894. Det var sentralt i den transatlantiske slavehandelen og lå stadig i krig med nabolandene, både for å ta krigsfanger, som senere skulle bli slaver, og for å utvide sitt territorium.

Dahomey lå i Vest-Afrika, i den sørlige delen av dagens Benin. Det skilte seg ut fra nabolandene når det gjaldt samfunnsordning, militær organisering, næringsliv, religion og kultur. Dahomey var et uavhengig rike, bortsett fra i perioden 1730 til 1823, da landet var en vasallstat under det langt større naboriket Oyo.

På 1700- og 1800-tallet ble landet besøkt av europeere som publiserte rapporter om det som fascinerte dem mest: Kongen som både hadde en manns- og en kvinnehær og flere tusen koner; slavehandelen med europeerne og den brutale praktiseringen av voodoo, blant annet med menneskeofring. Den dahomeiske hæren ble beseiret av franskmennene i den andre fransk-dahomeiske krigen (1892–1894). Dahomey ble da underlagt Frankrike som et protektorat. ► Les mer her.