Wikipedia:Støtte for teksteditorer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det er ofte bekvemt å redigere Wikipedia-artikler ved å bruke en fullt utrustet teksteditor istedenfor standard-tekstområdet i en nettleser. Teksteditorer gir muligheter som er meget nyttige for å skrive artikler (særlig lange artikler), slik som stavekontroll, søk og erstatt, makroer og syntaksmerking. De gir også en rask og enkel måte å lagre en lokal backupkopi av en artikkel, muligens for fremtidig offlineredigering.

Denne siden innholder pekere for å tilpasse en del eksterne teksteditorer og teksteditorer i nettleseren for redigering av Wikipedia-artikler.

Hvordan åpne artiklene i din teksteditor[rediger kilde]

Manuell metode[rediger kilde]

En "manuell" måte å redigere i en ekstern GUI teksteditor er å bruke kopiering og innliming.

  1. Start ved å redigere artikkelen på vanlig måte i din nettleser (klikk på Rediger-fanen på toppen av en wikiside, eller bruk hurtigtasten Shift+Alt+E
  2. Merk hele innholdet i tekstområdet (som med Ctrl+A eller Cmd+A), deretter kopier og lim inn i den eksterne teksteditorens vindu
  3. Utfør redigeringen
  4. Merk innholdet i redigeringsvinduet, deretter kopier og lim inn tilbake i nettleserens tekstområde.

Pass på å ikke ødelegge noen spesialtegn.

For en gitt softwarekombinasjon, kan mer effektive metoder være tilgjengelig:

Mozilla og Mozilla Firefox[rediger kilde]

Hvis du bruker Mozilla nettleser, er det mulig å konfigurere en ekstern editor for redigering av tekstområder, heriblant Wikipedias redigeringsområde. Dette unngår dermed behovet for å kopiere og lime inn mellom nettleseren og editoren. Flere løsninger finnes:

  • It's All Text!, støtter ikke-blokkerende redigering og UTF-8 koding.
  • Vimperator og Pentadactyl har en snarvei i Insert-modus som tillater ekstern tekstredigering (standarden er Ctrl+i).
  • MozEx. Den offisielle pakken støtter ikke redigering av UTF-8-kodede dokumenter og installerer ikke skikkelig på Mozilla Firefox. Derimot har ikke utviklingsversjonen disse problemene. En rask MozEx-veiledning er tilgjengelig.
  • ViewSourceWith gir lignende funksjonalitet vis-a-vis tekstredigeringen.
  • Editus Externus.[død lenke] Ligner på de andre, men editoren blokkerer nettleseren, så det er ikke mulig å sjekke andre artikler mens man skriver.
  • TextArea Sputnik, støtter ikke-blokkerende redigering og forskjellige kodinger i en ekstern editor. (Du kan se spørsmålstegn i en redigeringstekstboks som ikke har sammenheng med endringene du gjør (for eksempel Unicode-grafemet og andre glyffer på bunnen), men endringene dine ødelegger ikke tegnene.)

Med alle disse løsningene, så snart du er ferdig med å redigere, må du lagre i editoren, klikke på nettleserens tekstområde, og det blir oppdatert. Du kan så trykke på Forhåndsvisning. Hvis du vil fortsette redigering etter forhåndsvisningen, trykk på Tilbake i din nettleser, og arbeid i editoren. Alternativt kan du trykke på Forhåndsvisning før du redigerer første gang, deretter arbeide i editoren, lagre, forhåndsvise, redigere videre etc. uten å trykke Tilbake mellom hver gang.

Bruke It's All Text! til å kalle opp en ekstern editor[rediger kilde]