Stavekontroll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Stavekontroll, av og til også kalt retteprogram, er et dataprogram for å kontrollere om ordene i et dokument er skrevet riktig. Stavekontroll kan være laget som et separat program, eller som en integrert funksjon i andre programmer, som for eksempel en tekstbehandler eller en teksteditor.

Den tradisjonelt vanligste typen stavekontroller sammenligner hver ordform i input med sitt eget leksikon. Hvis ordformen ikke finnes i leksikonet, og ikke kan genereres fra leksikonet med hjelp av en mengde med genereringregler, er det behandlet som feilskrevet, og programmet setter i gang en algoritme for å finne ut hvilken ordform brukeren kan ha tenkt å skrive. Et eksempel på en slik algoritme er å liste opp ordformer fra retteprogrammet som har en kort Levenshtein-avstand fra ordformen som brukeren skrev inn.

Stavekontroller har gjerne to arbeidsmoduser, de kan vurdere ord etter hvert som de blir skrevet (og f.eks. markere dem med rød strek under), eller brukeren kan gjennomgå hele teksten på en gang. En spesiell undertype av retteprogram har en algoritme som alltid kommer med bare ett forslag, og har som et alternativ at de alltid retter, uten å spørre først. Slike program blir gjerne brukt i produksjon av store mengder tekst under høyt tidspress, som i aviser.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]