Hopp til innhold

Wikipedia:Snøballklausulen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Helvete. Legg merke til fraværet av snøballer.

«Snøballklausulen» er en tommelfingerregel for Wikipedia-bidragsytere, og oppfordrer til å utvise sunn fornuft og unngå poengterende, byråkratisk atferd. Snøballklausulen lyder:

Hvis en sak ikke har en snøballs sjanse i helvete til å bli akseptert av en gitt prosess, er det ingen grunn til å kjøre den gjennom hele prosessen.

Snøballklausulen er utformet for å forhindre bidragsytere i å henge seg opp i lange, byråkratiske diskusjoner om saker der konklusjonen likevel er gitt. Hvis for eksempel en artikkel blir hurtigslettet etter feil grunn (altså at grunnen ikke var innenfor kriteriene for hurtigsletting), men artikkelen ikke har sjanse til å overleve normal slettenomineringsprosess, er det meningsløst å gjenopprette artikkelen og tvinge alle gjennom prosessen hvorved artikkelen slettes igjen.

Snøballklausulen er ikke en absolutt retningslinje, og noen ganger er det gode grunner for å rulle den gjennom flammene likevel; velplasserte snøballer har, i sjeldne tilfeller, klart seg gjennom infernoet til å nå sitt mål.[1] Klausulen skal ikke sees på som en høflig anmodning om ikke å kaste bort alles tid.

Referanser

[rediger kilde]
  1. ^ A Lucky Snowman (Dilbert comic strip 2003-07-05)