Wikipedia:Kandidatsider/Ulan Bator

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ulan Bator[rediger kilde]

Bruker:StorkenSture har gjort en fin jobb med å oversette denne artikkelen. 3S har hjulpet med språkvask. Jeg må være ærlig og si at denne artikkelen ikke full ut innfrir mine ideer om en godt balansert geografi-artikkel - det er litt mye «turistinfo»-fokus, og jeg har pekt på noen forbedringspunkter. Når det er sagt er det min mening at vi bør ha en viss toleranse for ulikt fokus i artiklene, ellers vil vi bli veldig skjematiske og rigide. Artikkelen er med 46 000 bytes mer enn lang nok, og gir et tilstrekkelig bredt bilde av byen. Når det gjelder alle de røde lenkene er jeg enig i Bruker:3s' teori: «no.wiki-har-alt-for-lite-om-mongolsk-kultur». Man kan selvsagt gjør en grov skjønnsmessig vurdering og avlenke halvparten av de røde ordene (se også en tilsvarende diskusjon her) for å få det til å se penere ut, men for en AA-artikkel fa et nytt geografisk område er dette uansett akseptabelt rødhetsnivå. MHaugen 1. jul 2010 kl. 22:05 (CEST)

Anbefalt[rediger kilde]

  1. For For MHaugen 1. jul 2010 kl. 22:05 (CEST)
  2. For For - med kommentarer. Bjoertvedt 2. jul 2010 kl. 00:28 (CEST)
  3. For For Finn Bjørklid 2. jul 2010 kl. 10:28 (CEST)
  4. For For - Artig med en ny bruker med kvalitetsartikler. 3s 2. jul 2010 kl. 16:32 (CEST)
  5. Nøytral - inntil Samferdsels-avsnittet utvides.--Eisfbnore (d · @) 3. jul 2010 kl. 23:22 (CEST) For For Alle mine tre punkter nedenfor er løst, gratulerer! Eisfbnore (d · @) 10. jul 2010 kl. 16:41 (CEST)
  6. Imot Imot – Hovedbidragsyter har gjort en god innsats, men foreløpig er jeg ikke helt fornøyd. Håper StorkenSture tar noen flere utfordringer, slik at jeg kan endre stemme. Kommentarer nedenfor. –Ordensherre 5. jul 2010 kl. 16:12 (CEST) Mine kommentarer er fulgt opp, så nå stemmer jeg For ForOrdensherre 10. jul 2010 kl. 18:39 (CEST)

Kommentarer[rediger kilde]

Savner noen setninger om hva de lever av i byen. Har de noen industri eller driver de internasjonal handel? Bjoertvedt 2. jul 2010 kl. 00:29 (CEST)

Fin-fin artikkel. Spørsmål om formatering: Det blir et stort hvitt felt under «Geografi og klima». Kanskje flytte litt på bildene? Dette kan selvsagt være noe som bare jeg opplever med min skjermoppløsning. Under «Ambassader og konsulater»: er det en ide å sette listen i to spalter? Finn Bjørklid 2. jul 2010 kl. 10:28 (CEST)
Alt i alt en god artikkel som klarer å formidle både historikk og nåtid om en by de færreste av oss vet så mye om. Artikkelen er tidvis litt vanskelig å henge med i på grunn av de mongolske navnene som ikke akkurat smyger seg lett rundt tungen, men det får vi skylde mest på det mongolske språket og ikke artikkelen. Ellers er jeg enig i Haugens tanke i nominasjonen at vi tåler variasjon i oppsettet på våre AA. Jeg mener vel egentlig at vi ikke bare tåler det, men kan ha godt av det også. Mvh 3s 2. jul 2010 kl. 16:36 (CEST)

Som nevnt synes jeg det er noen mangler som bør rettes opp før artikkelen kan få status anbefalt. «Ulan Bator er Mongolias kulturelle, industrielle og finansielle senter», står det innledningsvis, men er ikke byen også Mongolias politiske sentrum, slik hovedsteder ofte er? Jeg ville forvente å finne mer om hovedstadsfunksjoner. Er Ulan Bator regjeringssete? Holder presidenten til der? Statsadministrasjon? De politiske partiene? Nasjonalforsamlingen (?) nevnes så vidt i forbindelse med en av severdighetene. Mange av attraksjonene under severdigheter er trolig viktigere for mongolenes kulturliv og burde kunne flyttes til et avsnitt om kultur. Utdanningsavsnittet burde være fyldigere for de mongolske universitetene. Noen av dem er kanskje nasjonale institusjoner som har betydning for hele landet? At det finnes en engelskspråklig skole for utlendinger synes ikke så viktig, men kan gjerne bli stående om avsnittet utvides. Det er også en del språklige ting, men de kan eventuelt tas når alt er på plass. –Ordensherre 5. jul 2010 kl. 16:15 (CEST)

Samfunns-avsnittet ser ut til å inneholde et tilfeldig utvalg emner. Ambassader og konsulater hører vel mer til under politikk enn under samfunn, jeg flytter det opp. Jeg savner absolutt et eget kultur-avsnitt, og noe om idrett i byen. Det må vel også finnes et bedre sted å beskrive arkitekturen i sentrum enn under «Administrasjon og administrativ inndeling». Gjerne et eget avsnitt om byens arkitektur. Haakon K 6. jul 2010 kl. 02:53 (CEST)
Som svar til Eisfbnores stemme-kommentar. Det er vanlig at no:wps geografiartikler har i overkant mye samferdselsstoff. Her er det kanskje en anelse i underkant, og er fremdeles litt turist-rettet, men jeg synes ikke at avsnittet er så svakt at det er diskvalifiserende. Mvh MHaugen 6. jul 2010 kl. 17:14 (CEST)
Avsnittet om utdannelse er rimelig fetet opp nå, og seksjonen om severdigheter er blir omorganisert til en seksjon om kultur. Litt om Ulan Bator og politikk er også lagt til. Ser det bedre ut nå? StorkenSture (db) 6. jul 2010 kl. 17:57 (CEST)
Godt jobbet, men det er fremdeles rom for forbedringer:
  1. Jeg synes at Historie-seksjonen bør flyttes opp, vanligvis pleier den å være i starten, og ikke ha fyldige avsnitt (her: Politikk og administrasjon) over seg Gjort
  2. Vi trenger en artikkel om Djengis Khan internasjonale flyplass Gjort
  3. Samferdsels-seksjonen har godt med referanser, men kunne enten trengt en solid utvidelse, eller en egen artikkel med {{hoved}}-henvisning dertil. Her synes jeg Istanbul har valgt en fin løsning. Gjort

--Eisfbnore (d · @) 6. jul 2010 kl. 20:16 (CEST)

Som en kuriositet under samferdsel kunne det kanskje nevnes at siden innlandsstaten Mongolia opprettet internasjonalt skipsregister [1] i 2003, så seiler det skip på verdenshavene med Ulan Bator som "hjemmehavn" påmalt akter.[2]. –Ordensherre 8. jul 2010 kl. 19:02 (CEST)
Enig, det ja. Dersom det tilføyes, sammen med et godt akkompagnerende bilde, stemmer jeg For For med glede. Eisfbnore (d · @) 8. jul 2010 kl. 19:30 (CEST)

Det er fin fremgang med denne artikkelen, et fyldig avsnitt om universiteter og mer om hovedstadsfunksjoner. Finnes det også et presidentpalass i eller ved byen? Jeg mener å ha lest det et sted. Ellers noen språkspørsmål, de første gjelder ordvalg.

  • Bosettelse, alternativ: bosetning.
  • Selvstendiggjøring: alternativ: selvstendighet, uavhengighet.
  • Konstruksjonsarbeid, alternativ: byggearbeid.
  • Hvorfor noen ganger tuulelven med liten t og selbeelven med liten s?
  • Et par setninger er fryktelig lange og tar i alle fall pusten fra meg. Her kunne jeg ønske et punktum eller to for å bryte opp i flere setninger: a) ”Grunnlagt i 1639 som et jurtkloster, var Ulan Bator, da under navnet Orgoo, sin første plassering ved elven Shireet Tsagaan nuur i dagens Ovorkhangai aimag, rundt 250 km fra Ulan Bators plassering i dag, og skulle hovedsakelig være Zanabazars sete, den første jebtsundamba khutuktu.” og b) ”Siden Mongolias overgang til markedsøkonomi i 1990 har Ulan Bator opplevd stor utvikling – spesielt innen jurtteltplassene, ettersom byggingen av blokker saknet kraftig ned gjennom 90-tallet – og selve befolkningen har mer enn doblet til over en million innbyggere, og hadde omtrent 30 % av Mongolias totale befolkning per 2010.”

Fint om StorkenSture vil se på dette også. –Ordensherre 8. jul 2010 kl. 19:07 (CEST)

Bare some et raskt svar på punkt 4: Språkrådet sier at navn-ord-sammenslåinger («Tuul» og «elven» til «tuulelven», for eksempel) skrives med liten forbokstav [3] (se «Ord med geografiske namn eller personnamn i»). Jeg er imidlertid ingen stor tilhenger av «Tuul-elven» og lignende, da dette kan bli forvekslet med ordsammenlåinger av typen hvor ett ledd inneholder et mellomrom («Petter Solberg-bilen», for eksempel). Ellers er jeg enig i at ordvalgene og setningene mine ble litt dumme noen steder. Skal se hva jeg får gjort, om ingen andre kommer meg i forkjøpet, selvfølgelig! StorkenSture (db) 8. jul 2010 kl. 20:55 (CEST)
Tuulelven er ikke et «ord med geografiske navn eller personnavn i», det er et geografisk navn, og skal ha stor forbokstav. Haakon K 8. jul 2010 kl. 21:49 (CEST)
Evt skrive «elva Tuul». GAD 11. jul 2010 kl. 00:52 (CEST)



Etter at artikkelen har vært oppe til vurdering den fastsatte tiden (7 eller 14 dager), er vurderingen avsluttet med den konklusjon at den er en anbefalt artikkel. MHaugen 11. jul 2010 kl. 23:20 (CEST)