Wikipedia:Kandidatsider/Holocaust i Ungarn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Holocaust i Ungarn[rediger kilde]

En grundig beskrivelse av politikken bak et folkemord, satt inn i et bredt bilde av ungarsk historie og utenrikspolitikk i 1930- og 1940-årene. Dette er en del av holocaustprosjektet til Erik den yngre, og er visst hans 11. kandidatartikkel. M O Haugen (diskusjon) 2. sep. 2019 kl. 22:49 (CEST)

Anbefalt[rediger kilde]

 1. For For M O Haugen (diskusjon) 2. sep. 2019 kl. 22:49 (CEST)
 2. For For Litt inhabile, men tar sjansen. --Vennlig hilsen Erik d.y. 3. sep. 2019 kl. 15:03 (CEST)
 3. For For Ranværing 7. sep. 2019 kl. 06:39 (CEST)

Utmerket[rediger kilde]

 1. For For M O Haugen (diskusjon) 2. sep. 2019 kl. 22:49 (CEST)
 2. For For Ranværing 7. sep. 2019 kl. 06:39 (CEST)

Kommentarer[rediger kilde]

På grunn av artikkelens historikk har den antakelig enkelte løse tråder. Veldig bra å få bistand fra flere til å sjekke denne artikkelen om et viktig tema. Jeg har ikke så mye tid til å fordype meg med det første, så det er fint om de som sitter på kilder og faktakunnskap retter dette umiddelbart direkte i artikkelen. Uklarheter og andre punkter til diskusjon kan vi ta nedenfor her. --Vennlig hilsen Erik d.y. 3. sep. 2019 kl. 15:25 (CEST)

Frankemanns kommentarer

Her er noen kommentarer helt i starten av lesingen:

 • Ingressen bør gjennomarbeides bedre, men dette kan sikkert med fordel tas til slutt.
 • Det er mange fotnoter i ingressen, noe vi har tradisjon for å unngå. Forsøk å ta denne informasjonen med tilhørende fotnoter ned i artikkel.
  • Fikset Holder på med rydding i noter og plassering av info. --Vennlig hilsen Erik d.y. 8. sep. 2019 kl. 15:20 (CEST)
 • Første kapittel synes jeg er vanskelig å få grep om. Det virker ikke som noen god introduksjon at første avsnitt handler om grenser og territorier i nabolandene. Mulig at dette kan rettes på ved at det gis en kort introduksjon/ingress rett under overskriften Bakgrunn. Uansett er det neppe gunstig, gitt artikkelens tittel, at jødenes situasjon knapt er nevnt før leseren kommer til tredje avsnitt.
  • Delvis Fikset Stokket om på avsnitt og lagt inn noen linjer som forklarer relevans av grenseendringer. Dette er såpass viktig at jeg nevner det helt i begynnelsen av ingressen også. Håper det ble klarere nå. --Vennlig hilsen Erik d.y. 8. sep. 2019 kl. 15:18 (CEST)
 • Underkapittelet Bačka sier ingen ting om jødene eller Holocaust, hva er relevansen med denne informasjonen?
  • Fikset
 • Underkapittelet Jødenes situasjon synes derimot veldig relevant og virker velskrevet.
 • Så kommer enda et stort avsnitt som ikke direkte handler om jødene, nemlig Utviklingen på østfronten. Er det noen (eller kanskje mye) av informasjonen i disse underkapitlene/avsnittene som kan overføres til andre artikler? Eller kan det flettes inn noe om hvordan disse store begivenhetene påvirket jødene? For en som kjenner temaet godt vil en kanskje forstå hvorfor denne bakgrunninformasjonen berører jødene, men for mange, meg selv inkludert, tror jeg det blir for mye perifer tekst.

Vennlig hilsen --Frankemann (diskusjon) 3. sep. 2019 kl. 22:08 (CEST)

Takk for gode kommentarer.

 • Grenseendringer er et viktig tema fordi en stor del av jødene bodde i Karpato-Ruthenia og Transilvania, så en stor del av Holocaust i Ungarn foregikk faktisk i nabolandene (Tsjekkoslovakia/Ukraina og Romania). Men det trengs kanskje en intro som informerer leseren om hvorfor dette er viktig.
 • Østfronten: Utviklingen på Østfronten er også viktig fordi holocaust i Ungarn pågikk for fullt mens sovjetiske styrker nærmet seg grensene. Massakrene inne i selve Ungarn fortsatte mens sovjetiske styrker var i ferd med å besette landet. Holocaust i Ungarn var den mest systematiske og raskeste delen av holocaust i stor gjennomført av landets eget statsapparat, samtidig som landet var presset fra to kanter. Holocaust i Ungarn var ekstremt, spesielt ekstremt i denne konteksten. Hvordan kan vi snu rundt på ting for å gjøre dette klart?

Vennlig hilsen Erik d.y. 3. sep. 2019 kl. 22:47 (CEST)

Jeg har lagt inn tekst både i hovedingressen og i innledningen til grenseendring for å vise relasjon til holocaust. Jeg har fjernet den separate seksjonen om Bačka. Vennlig hilsen Erik d.y. 5. sep. 2019 kl. 18:20 (CEST)

Flere kommentarer per 5. september: Synes kapittelet Et selvstendig Ungarn 1938–1944 var godt skrevet. Imidlertid fremstår det som en vel stor tekstbolk. Minst et underkapittel ekstra (og en innledning/inngress), og noen bilder, ville ha hjulpet mye. Fortsetter til helgen, hilsen --Frankemann (diskusjon) 5. sep. 2019 kl. 22:08 (CEST)

Jeg ser nå at den delen kun omhandler Karpato-Rutenia med unntak av noen linjer til slutt. Mulig at det bør struktureres om. Vennlig hilsen Erik d.y. 5. sep. 2019 kl. 22:21 (CEST)

Hei Erik d.y.. Den 12. og i dag, 14. september, leste jeg nøye gjennom hele artikkelen. Vil si at sammenhengen og strukturen nå er mye bedre. Godt gjort at du i løpet kandidatprosessen har greit å bearbeide så mye tekst. Skulle likt å stemt for UA, men noen ting må ordnes først:

 • Avsnittet som begynner slik: «Pave Pius XII appellerte til 13 latinamerikanske...» kommer med informasjon som ikke passer med konteksten og overskriften.
  • Delvis Fikset. Opplysningen mangler tidsangivelse og er dermed vanskelig å bruke. Flyttet til diskusjonssiden inntil det er mer opplysninger om tid og kontekst. --Vennlig hilsen Erik d.y. 14. sep. 2019 kl. 16:50 (CEST)
 • Flere merknader om manglende referanser eller uklare detaljer.
 • Veldig mange røde lenker. Kan du ikke gå gjennom og fjerne så mange du kan? Neppe alle som er like relevante for leseren.
 • Kan du ikke mase litt på de av våre slitere med spesiell kunnskap om krigen? Burde vært flere som går gjennom en så viktig artikkel. (Ulempen er nok lengden, en skal sette av mye tid for å lese så store artikler som dette. Kanskje du skulle se om noe kan strammes inn eller flyttes over til andre artikler?)

Vennlig hilsen --Frankemann (diskusjon) 14. sep. 2019 kl. 10:21 (CEST)

Uheldig disposisjon

Artikkelen har en vanskelig disposisjon. Særlig ved at den er ordnet etter de vekslende makthaverne, det er viktig nok, men det fører til at selve hovedhendelsen Holocaust_i_Ungarn#Deportasjoner_til_Auschwitz_mai–juli_1944 blir gjemt bort som under-under-seksjon. Noen ideer til bedre ordning av stoffet? Vennlig hilsen Erik d.y. 5. sep. 2019 kl. 22:34 (CEST)