Wikipedia:Kandidatsider/Galileo Galilei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Galileo Galilei[rediger kilde]

Fyldig, ryddig, viktig og interessant artikkel, som punkterer flere gamle myter. Bruker:Peroves er en forholdsvis fersk bidragsyter, men ser ut til å ha en del nyttig å fare med. Det er alltid stas med nye bidragsytere. M Haugen 27. feb 2011 kl. 16:16 (CET)

Anbefalt[rediger kilde]

  1. For For M Haugen 27. feb 2011 kl. 16:16 (CET)
  2. For For Kaitil 27. feb 2011 kl. 19:39 (CET)
  3. For For Grrahnbahr 27. feb 2011 kl. 20:34 (CET)
  4. For For 3s 28. feb 2011 kl. 00:09 (CET)
  5. For For - kan noen finne datoen for når bannlysningen ble opphevet? Mvh, Bjoertvedt 28. feb 2011 kl. 01:44 (CET)
  6. For For --Finn Bjørklid 28. feb 2011 kl. 10:09 (CET)
  7. For For PaulVIF 28. feb 2011 kl. 11:45 (CET)
  8. For For Ranværing 3. mars 2011 kl. 07:05 (CET)
  9. For For Med forbehold mht artikkelens faglige innhold. Ulf Larsen 6. mar 2011 kl. 20:59 (CET)

Kommentarer[rediger kilde]

Flott at denne artikkelen ble oppgradert! Stoffet virker solid, klarer ihvertfall ikke se noen feil (men setningen om Galileos kvinne er så knapp at den nærmest fungerer eufemistisk – behandlingen av husholdersken og de to døtrene var ikke det mest ærefulle kapitlet i Galileos liv). Disposisjonen er jeg litt tvilende til: bøkene, prosessen og observasjonene synes jeg ikke hører til i teorikapitlet. En enkel løsning kan være å endre overskriften fra Teori til noe mer generelt, Virke for eksempel. Ellers er den tyske artikkelen (som så ofte) fint disponert. Under grovfornorsket og forenklet (se de:Galileo Galilei for fullstendig disposisjon):

  1. Liv og virke
  2. Galileo og Kirken
  3. Ettermæle
  4. Vitenskapelige arbeider
    1. Metodikk
    2. Kinematikk
    3. Elastisitetsteori
    4. Astronomi
    5. Diverse oppfinnelser
    6. Galileo's vitenskapelige arbeider

Kaitil 27. feb 2011 kl. 19:39 (CET)

En flott artikkel om et viktig emne. Som jeg ofte har, har jeg noen småkommentarer.

  • I avsnittet Liv
    • «Han ønsket etter hvert å slutte seg til ordenen, derfor ble han 15 år gammel hentet hjem igjen av faren» - Hvorfor? For mer utrustning hjemmefra? fordi faren ikke ville? En kort forklaring kunne vært fint.
Det at han relativt raskt sendte sønnen på medisinstudier kan jo være et uttrykk for en idé om at han anså klosterlivet for en uønsket karrerevei? La på noen setninger om farens matematikk/fysikk-interesser som forhåpentligvis gir en underforstått forståelse for handlemåten hans. – Kaitil 28. feb 2011 kl. 08:31 (CET)
  • I avsnitett Sendebud fra stjernene
    • «Samme år ble han anerkjent av jesuittene i Roma» - Hva betyr egentlig dette? Godtkjente de det han gjorde? Tok de ham inn som en æresjesuitt? Anerkjente de ham som en god vitenskapsmann? Kan dette utdypes?
  • I avsnittet Probermesteren
    • «Han hadde i mange år kjent. Boken ble tilegnet Urban VIII, noe paven var tilfreds med.» - Hæ? Hva/hvem hadde han kjent?
  • Jeg omgjorde en «(Kilde mangler)» til {{tr}}. Det er uheldig med slike merker i en AA, uten at det utgjør så mye i denne artikkelen.

3s 28. feb 2011 kl. 00:09 (CET)

Artikkelen har fire «røde lenker» i første skjermbilde, vi har vel pleid å prøve å unngå det, fint om de kan dekkes før den går til AA. mvh - Ulf Larsen 3. mar 2011 kl. 17:25 (CET)

Jeg tok nettopp, på generelt grunnlag, denne problemstillingen opp på Wikipedia-diskusjon:Kandidatsider#Røde_og_blå_lenker. Etter min mening bør ikke røde lenker som dem som nå er i denne artikkelen (fødeby, utdannelsessted og maleren som har portrettert ham) stå i veien for AA-status.Finn Rindahl 3. mar 2011 kl. 17:45 (CET)

Det er brukt faste billedstørrelser, det bør om mulig unngåes da det dels overstyrer brukernes egne valg mht thumbnails og dels vel også kan bidra til problemer ved visning på ulike enheter, spesielt mobile enheter. mvh - Ulf Larsen 3. mar 2011 kl. 17:29 (CET)

Har nå forsøkt å rette på det som ikke allerede er gjort av andre. Er enig med bruker Kaitil i at den tyske artikkelen er fint disponert, i denne omgang har jeg imidlertid begrenset meg til å foreslå å tydeliggjøre prosessen mot Galilei ved å skille dette ut. Målet har vært å disponere stoffet slik at også de uten forkunnskaper kan få apetitt på å lese, men uten at jeg har sjekket spesielt med denne målgruppen om jeg har lykkes i dette. Valg av bildestørrelser som bruker Ulf Larsen kommenterer er foreløpig utenfor mitt kompentanseområde, jeg valgte bare en billdestørrelse som jeg syns ser grei ut på en nokså gjennomsnittlig bred skjerm; dersom andre løsninger er bedre, gjør jeg sikkert best i å «se og lære». Peroves 4. mar 2011 kl. 18:56 (CET)

Heisann, for å vise enkelt hva jeg sikter til så se gjerne denne redigeringsdifferansen, jeg har fjernet fast billedstørrelse på infoboksen og på bildet av passeren. Det er altså faktisk enklere, kun navn bildefil/thumb/passende billedtekst. Jeg vil understreke at vi ikke har noen absolutt regel på dette, det lar vi vanligvis hovedbidragsyter avgjøre, så om du vil tilbakestille mine endringer så er det helt greit. Fordelen er altså at det blir mindre «hardkoding» og det vil ideelt sett vel bidra til at artiklene er brukbare på et større spenn av skjermer. mvh - Ulf Larsen 4. mar 2011 kl. 22:04 (CET)

Jeg tok meg den frihet å endre til standard billedstørrelser, om hovedbidragsyter mener det blir helt feil så står det han fritt til å endre det tilbake, etter en helhetsvurdering. mvh - Ulf Larsen 5. mar 2011 kl. 21:57 (CET)

Denne setningen, under rettssaken mot Galilei: «Trolig hadde paven en opplevelse av mangel på kontroll over hele situasjonen.» -mener jeg trenger referanse og har merket den med det. mvh - Ulf Larsen 6. mar 2011 kl. 20:32 (CET)

Godt observert av Ulf. Jeg tok ut setningen, ettersom det uansett ikke endrer innholdet i avsnittet. --M Haugen 7. mar 2011 kl. 13:54 (CET)



Etter at artikkelen har vært oppe til vurdering den fastsatte tiden (7 eller 14 dager), er vurderingen avsluttet med den konklusjon at den er en anbefalt artikkel. M Haugen 7. mar 2011 kl. 13:54 (CET)