Wikipedia:Kandidatsider/Atenco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Atenco[rediger kilde]

Atenco var en i meksikansk målestokk liten, anonym kommune fram til for rundt ti år siden, da den ble kjent på en ikke altfor heldig måte. Av helt andre grunner har jeg besøkt kommunen et tosifra antall ganger de siste åra, og det inspirerer jo en wikipedianer til en artikkel. Jeg har oppretta en god del artikler om meksikanske kommuner, så det var på tide at en av dem fikk litt lengde på seg. Vi har anbefalte artikler som er lengre enn denne, men jeg tror den inneholder alt som det går an å skrive om Atenco. Haakon K 18. jun 2011 kl. 09:21 (CEST)

Anbefalt[rediger kilde]

  1. For For Haakon K 18. jun 2011 kl. 09:21 (CEST)
  2. For For Dette var morsomt! --M Haugen 18. jun 2011 kl. 10:59 (CEST)
  3. For For Grrahnbahr 18. jun 2011 kl. 12:17 (CEST)
  4. For For Ooo86 18. jun 2011 kl. 19:49 (CEST)
  5. For For Ranværing 20. jun 2011 kl. 21:06 (CEST)
  6. For For Jevnt over god artikkel om et sted de fleste nordmenn neppe vet noe om! –Mathias-S 21. jun 2011 kl. 20:07 (CEST)
  7. For For Med forbehold om det faglige innholdet - lettlest og interessant. - Mr. Hill 23. jun 2011 kl. 10:30 (CEST)
  8. For For Ctande 23. jun 2011 kl. 11:13 (CEST)
  9. For For M14 23. jun 2011 kl. 22:09 (CEST)
  10. For For Olatei 26. jun 2011 kl. 11:45 (CEST)

Kommentarer[rediger kilde]

Avsnittet om opptøyene på 2000-tallet utgjør en betydelig del av historieseksjonen, men det er rett og slett fordi det er det viktigste som har skjedd i Atencos historie. Før dette var det ikke mye mer enn landsbygd uten de store hendelsene. Dette avsnittet er det også viktig at er avbalansert nok, for det er et omdiskutert tema. Leser man venstreorienterte artikler, er det mye mer ekstreme tall ute og går, men jeg har prøvd å bruke kilder som skal være så nøytrale som mulig. Disse mer moderate sifra stemmer også overens med det folk i Atenco har fortalt meg, så det er nok ikke så galt. Er det noen som mener at det jeg har skrevet har fått en eller annen slagside, så er kildene der, og det er fritt fram å endre det. Haakon K 18. jun 2011 kl. 09:25 (CEST)

Det er morsomt når vi kan gå i dybden på uventede emner. Min ene innvending mot artikkelen er at den for meg svever litt i et tomrom av manglende kunnskap om konteksten: Hvordan er kommuneforvaltningens rolle og oppgaver i Mexico, og har de endret seg vesentlig i nyere tid? Det hadde vært fint å få 3-5 linjer om det i avsnittet politikk. Videre vil jeg anta at de lokale tradisjonene i Atenco mht dans og mat og byggeskikk er de samme som i en større region; men det hadde vært nyttig å vite hva som er likt og hva som eventuelt er unikt. Mvh --M Haugen 18. jun 2011 kl. 10:59 (CEST)
Artikkelen er helt utrolig til å omhandle et, for de fleste her oppe, et ukjent og lite beskrevet tema, og går i dybden på en bra måte. Artikkelen finnes ikke engang på engelsk wikipedia! Så kred til artikkelforfatteren for en fantastisk artikkel. Er ikke helt enig med Orland i at artikkelen trenger å inneholde generell informasjon om kommuneforvaltningens rolle i Mexico, da jeg mener dette hører hjemme i egen artikkel om Mexicos kommuner. Det jeg savner, er imidlertid litt mere om økonomi og næringsliv. Hva dyrker jordbrukerne (er nevnt noe under fauna, men er dette dyrket av jordbrukerne?), og hva gjør resten av befolkningen? Turisme? Arbeidledighet? Det er en kommune med flere enn 50000 innbyggere, så noe må da være som med fordel kunne ha vært inkludert i artikkelen. Men alt i alt, en kjempejobb med artikkelen, slik er det bare å ta av seg hatten for! Grrahnbahr 18. jun 2011 kl. 12:14 (CEST)
Jeg skal prøve å få med noe om det dere nevner. Det med kommuneforvaltninga er jeg også litt usikker på, for da må man eventuelt skrive det samme i alle artiklene om de 2 438 kommunene. Haakon K 18. jun 2011 kl. 19:05 (CEST)
Det er selvsagt greit å skrive om alt som gjelder for kommunen, men helt generell informasjon som gjelder for hele landet hører neppe hjemme her. Det som mangler på dette feltet bør forbedres gjennom generelle artikler. Kanskje Mexicos kommuner kan nomineres en dag også? Et annet spørsmål: Utover de referanser og eksterne lenker som er satt opp - finnes det noen litteratur, bøker relatert til kommunen eller steder i den som burde vært listet opp? Jeg kunne savnet noe der (selv om man kanskje måtte på et mexicansk bibliotek for å finne det). Mvh Ooo86 18. jun 2011 kl. 19:49 (CEST)
Jeg har søkt litt nå, og fant én trykt publikasjon om kommunen. Tok med en bok som har et kapittel om kampen mot flyplassen også. Det fins en hel del bøker om den aztekiske trippelalliansen, som Atenco var en del av ettersom den tilhørte Bystaten Texcoco, men stedet nevnes bare så vidt, så jeg tror ikke det er så relevant å ta med disse bøkene under litteraturlista til denne artikkelen. Haakon K 18. jun 2011 kl. 22:17 (CEST)

Ja det var morsomt med en AA-kandidat på en Meksikansk kommune. Skummet bare teksten og stusset på klimadelen (det med min-max-snitt temp) og måtte sjekke nærmere. Se hva Servicio Meteorologico National har å si. Mvh Prillen 19. jun 2011 kl. 00:26 (CEST)

Takk for den lenka, jeg hadde brukt en annen kilde som ikke var like nøyaktig. Minimumstemperaturen som sto i artikkelen var i realiteten den laveste registrerte gjennomsnittstemperaturen. Haakon K 20. jun 2011 kl. 01:08 (CEST)

Dans og byggeskikk er satt i kontekst. Når det gjelder næringsliv, har jeg lagt til tall for antall økonomisk aktive og arbeidsledighet, men finner ikke kilder på hvilke sektorer folk jobber i. Det som dyrkes er nok det som listes opp under flora, men jeg vil gjerne ha en kilde som sier det eksplisitt. Skal se om jeg får med litt mer om maten. Haakon K 21. jun 2011 kl. 22:10 (CEST)

Hvorfor vil du ikke ha internlenke til absolutiv på absolutivendelsen? Mvh. M14 23. jun 2011 kl. 00:12 (CEST)

Jeg fjerna lenka til absolutiv fordi absolutiv på nahuatl ikke er det samme som den typen absolutiv som artikkelen absolutiv handler om. Den artikkelen handler om absolutiv-kasus i ergative språk, som har å gjøre med de syntaktiske funksjonene subjekt og objekt, mens absolutiv i nahuatl er en form som substantiv har når de ikke er bøyd (ordboksformen så å si). Problemet er at de har samme navn, men ingenting med hverandre å gjøre. Jeg skulle sette inn en ny lenke, men glemte det, men nå er det en lenke på plass til en seksjon i artikkelen nahuatl. Haakon K 23. jun 2011 kl. 20:25 (CEST)

Litt overraskende at det ikke er mer håndverk i området. Har det mest tradisjonelle håndverksproduktet / magebeltet et navn? Kanskje du får tatt et bilde en gang du er der, eller om noen kan sende over? - Mr. Hill 23. jun 2011 kl. 10:30 (CEST)

Det er faktisk ikke mye håndverk der i forhold til andre steder i landet. Det har kanskje eksistert mer for noen århundrer siden, men det er i så fall ikke bevart. Andre steder i Mexico har de sterke tradisjoner for slike ting, men man kan lure på om det har en del med turisme å gjøre, og at skikkene ikke har blitt bevart i Atenco fordi det ikke har lønt seg for dem å drive med det når turismen der er nesten ikke-eksisterende. Dessuten er den opprinnelige befolkninga, som ikke var stor, sterkt utvanna. Jeg skal spørre hva beltet heter (jeg har faktisk aldri sett verken det eller annet tradisjonelt håndverk der, men kilden som er skrevet av kommuneansatte trekker det fram som det mest tradisjonelle, så da får man tro på det). Haakon K 23. jun 2011 kl. 20:38 (CEST)



Etter at artikkelen har vært oppe til vurdering den fastsatte tiden (7 eller 14 dager), er vurderingen avsluttet med den konklusjon at den er en anbefalt artikkel. M Haugen 27. jun 2011 kl. 10:22 (CEST)