Wikipedia:Kandidatsider/Albert Einstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Albert Einstein[rediger kilde]

Bjoertvedt jobbet med denne i januar, på oppfordring. Den var muligens tenkt som ukens artikkel ved et 140-årjubileum i mars, men dette er en artikkel som vi kan være stolte av uansett taiming. Noen røde lenker, men slett ikke avskrekkende. Selv skal jeg se om jeg kan supplere med norske utgaver av bøkene hans, så dette er vel heller ikke en artikkel som er «ferdig», wikipediaartikler har en tendens til å stadig kunne bli bedre. Men anbefaltnivået er nok innfridd nå, tror dere ikke? MHaugen 30. apr 2009 kl. 01:32 (CEST)

Anbefalt[rediger kilde]

  1. For For MHaugen 30. apr 2009 kl. 01:32 (CEST)
  2. For For Helt utrolig at jeg ikke har tenkt på denne artikkelen tidligere! Emnet er i høyeste grad notabelt. Ranværing 30. apr 2009 kl. 19:41 (CEST)
  3. For For Proteus 1. mai 2009 kl. 00:28 (CEST)[svar]
  4. For For Bjoertvedt 4. mai 2009 kl. 16:48 (CEST) Alle ønsker nedenfor er hittil forsøkt imøtekommet.[svar]

Kommentarer[rediger kilde]

Først og fremst: En bra artikkel som umiddelbart ser ut til å klare en «Anbefalt», men jeg har ikke sjekket innholdet enda. Så foreløbig mest kommentarer til teksten:

  1. «En venn av familien, medisinstudenten Max Talmud[3], introduserte tidlig Albert for Kant, og Euklids geometri, i 10–11-årsalderen.». Hva menes det her; ble han introdusert for Kant tidligere enn Euklid eller begge deler samtidig i en alder av 10–11 år (som jo er tidlig) .
  2. «Han fikk aldri se barnet, som trolig ble adoptert bort kort tid etter. Noen mener imidlertid at hun døde som spedbarn.». Disse setninger burde vel ha en referanse (eller hvis det ikke lar seg oppdrive: {{fact}})
  3. Litt rotet mht. spesielle- og generelle relativitetsteori. «Mirakelåret 1905» fremgår det f.eks. ikke at det er spesielle og i innledningen/ingressen er det heller ikke klart hvilken som menes. Videre så fremgår det av artiklen at GR ble utgitt i 1915, men i artiklen om samme står det 1916. (har dessverre ikke noe fakta for hånd...)
  4. «...diffus stråling (himmelens blåfarge).» litt i tvil om som menes med dette. Er «(himmelens blåfarge)» ment som ét eksempel eller var det himmelen han studerte?
  5. «Etter verdenskrigen mente amerikanske astronomer å ha tilbakevist teorien om rødforskyvning, mens den britiske astronomen Arthur Stanley Eddington bekreftet solens gravitasjonsvirkning på lysstrålene fra stjerner. Det ble offentlig proklamert at Newtons gemoetri nå var kullkastet, og Einstein ble overveldende kreditert som opphavsmannen til det nye, framvoksende paradigmet med den generelle relativitetsteorien som naturlig midtpunkt.[14]»

Vanskelig avsnitt å forstå og skjønner ikke helt hva som menes, særlig «Newtons gemoetri»? Tyrkleif for geometri? Uansett gir det ikke mye mening (i mitt hode)

Det var litt kommentarer om teksten – jeg skal prøve å få sett på innholdet før enn jeg stemmer. Mvh Prillen 30. apr 2009 kl. 11:09 (CEST)

Takk for gode innspill, Prillen. 1) Skal utbedre språket. 2) Ja, bør absolutt ha tr-merking. Det er en setning jeg har «arvet», ville ikke tatt det med selv i en slik artikkel. 3) Jeg mener å ha funnet 1915, men skal se om det kan belegges. 4) det menes at diffus stråling er et fenomen som bidrar til at himmelen oppfattes som blå. Jeg fyller ut. 5) Rødforskyvning er en spektral forskyvning av lyset fra fjerne objekter, brukes b.la til å beregne universets alder og avstander (lysår fra sentrum). Skal ta tak i språket og se om jeg kan gjøre det bedre. Geometri, ja. Man har den newtonske, den riemannske og den "einsteinske", i rekkefølge, såvidt jeg erindrer. Mvh, Bjoertvedt 30. apr 2009 kl. 21:18 (CEST)
tror jeg det skulle være utbedret på punktene 1-5. men fint om flere ser over innholdet, fysikken er rusten. Mvh, Bjoertvedt 30. apr 2009 kl. 21:30 (CEST)

Tre spørsmål:

  • Er det nødvendig å bruke {{nobelpristaker}} to ganger for den samme prisen?
  • Oversette sitatene i avsnittet «Nobelprisen og 1920-årene» til norsk (og legge de engelske originalsitatene som fotnoter)? En leser som ikke kan engelsk, mister informasjon der.
  • Bør det stå noe mer om hans politiske og religiøse syn (han var tross alt en innflytelsesrik person)?

Haakon K 30. apr 2009 kl. 23:55 (CEST)

Jeg blir avkoblet noen dager nå, fint om andre evt tar tak i forslag, ellers så er jeg tilbake til uka. Mvh, Bjoertvedt 1. mai 2009 kl. 10:28 (CEST)[svar]
Da har jeg fjernet en "gullmedalje" og oversatt sitatene til norsk. Derimot ikke lagt inn noe om politisk ståsted, men det kommer. Bjoertvedt 4. mai 2009 kl. 16:46 (CEST)[svar]

Da har jeg også tatt med en del om Einsteins politiske og religiøse syn, og hans arbeid for å øve innflytelse på samtiden i samfunnsspørsmål. Bjoertvedt 6. mai 2009 kl. 23:15 (CEST)[svar]


Etter at artikkelen har vært oppe til vurdering den fastsatte tiden (7 eller 14 dager), er vurderingen avsluttet med den konklusjon at den er en anbefalt artikkel. MHaugen 7. mai 2009 kl. 09:21 (CEST)[svar]