Hopp til innhold

Wikipedia:HotCat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

HotCat er en tilleggsfunksjon til MediaWiki-programvaren skrevet i JavaScript som lar registrerte brukere fjerne, endre og legge til kategorier på Wikipedia på en enkel måte. Den vil automatisk komme med forslag til en kategori ettersom brukeren begynner å taste. HotCat kommer egentlig fra Wikimedia Commons via engelsk Wikipedia, der samme funksjonalitet kan skrus på.

Installering[rediger kilde]

Du installerer HotCat ved å gå til Spesial:Innstillinger og under «Redigering» krysser du av på «Aktiver HotCat for å legge til og fjerne kategorier raskt». Trykk deretter på «lagre».

Brukerveiledning[rediger kilde]

Eksempel på bruk av HotCat: Her endrer man én kategori, legger til én, og er i ferd med å endre en til.

For å legge til en kategori trykker du på (+)-tegnet og begynner å skrive. Trykk OK for å lagre. Endringen blir da automatisk endret uten at du trenger å gå via redigeringsvinduet. Skulle du likevel ønske å gå via redigeringsvinduet holder du inne Ctrl-knappen når du trykker OK (Alt-knappen om du bruker Mac).

(-)-tegnet står til høyre for allerede eksisterende kategorier. Trykker du på denne vil du fjerne den tilhørende kategorien. Trykker du på (±)-knappen vil du kunne erstatte en allerede eksisterende kategori.

(↓) og (↑)-tegnene viser til henholdsvis underkategorier og foreldrekategorier. Klikker man på førstnevnte vil man få opp en liste over den angjeldende kategori sine undrekategorier (eksempel: Trykker man på knappen for «Sverige» vil man få opp «Sveriges geografi», «Sveriges økonomi», «Utdanning i Sverige» og så videre). Velg én av disse og trykk på OK for å lagre. (↑)-tegnet virker på samme måte, med den forskjell at man får opp angjeldende kategori sine foreldrekategorier (for «Sverige» blir da dette «Land i Europa», «Skandinavia» osv).

Ved å klikke på (++)-tegnet kan man redigere flere kategorier av gangen. Det vil da dukke opp en ny knapp Lagre. Endringer du nå gjør vil ikke bli endret før du klikker på denne knappen. Endringer du har gjort (men ennå ikke lagret) vil bli fargekodet. Merk at om du legger til en ny kategori, havner den automatisk sist. For å endre rekkefølgen kan du bruke (++)-tegnet slik at du går via redigeringsvinduet.

Du kan angi en sorteringsnøkkel sammen med en kategori. Skrive en vertikal strek («|») fulgt av sorteringsnøkkelen siden skal sorteres under i den angjeldende kategori. Dersom ingen sorteringsnøkkel angis vil en allerede eksisterende sorteringsnøkkel beholdes.

Videre lesning[rediger kilde]