Wikipedia-diskusjon:Kandidatsider/Novemberrevolusjonen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tysk ingress[rediger kilde]

Nedenfor en høyst foreløpig oversettelse av ingressen på den tyske artikkelen. Vær velkommen til å gjøre endringer i innlegget, plasserer derfor signaturen her. --ツDyveldi☯ prat ✉ post 24. feb. 2019 kl. 13:21 (CET)[svar]

Novemberrevolusjonen fra 1918 til 1919 i Tyskland foregikk i sluttfasen av Første verdenskrig og førte til at monarkiet i Tyskland ble avskaffet og omformet til et parlamentarisk demokrati, Weimar-republikken.

De dypere årsakene til revolusjonen lå blant annet i den ekstreme belastningen Tyskland hadde gjennomgått med krig i fire år og det allmenne sjokket over nederlaget til Det tyske keiserriket. Videre var keiserrikets førdemokratiske strukturer og sosiale spenninger, samt elitenes politiske uvilje mot reformer av betydning. Den utløsende faktor var den tyske flåtens ordre av 24. oktober 1918. Til tross for Tysklands nært forestående nederlag ville ordren sende Den tyske keiserlige flåte inn i et siste slag mot den britiske Royal Navy. På grunn av denne militære vettløshet og de fredsbestrebelsene riksregjeringen hadde planlagt, oppstod det mytteri på ett skip som førte til Matrosopprøret i Kiel. Dette utviklet seg videre i løpet av få dager til en revolusjon som omfattet hele riket. 9. november 1918 ble den tyske republikken proklamert og partiet Mehrheitssozialisten under Friedrich Ebert overtok makten. Kort etter abdiserte keiser Vilhelm II og alle de andre fyrstene i Det tyske keiserrike.

... Valget fant sted 19. januar 1919 og for første gang hadde kvinner stemmerett.