Wikipedia-diskusjon:Artikkelsamarbeid/Jugoslavia

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hei. Jeg må si at hele teksten virker for meg som om den er skrevet mot Jugoslavia, mot regjeringen etter 1945 og med fine ordlag om serbisk innblanding og ansvar knyttet til krigen.

  1. «Problemene mellom republikkene kom til overflaten etter å ha blitt undertrykt av Tito i mange år.» - Her sier forfatteren direktet at problemene har blitt undertrykket av Tito og indirektet knytter Tito til å være undertrykker. - De fleste innbyggere av det tidligere Jugoslavia var glad i Tito og en politikk som fremmet samhold fremfor nasjonalisme og fascisme. Det er sant at det fantes sterke nasjonalistiske krefter i Kroatia, Slovenia og spesielt Serbia, som oppfattet seg selv som føreren av sør slaver. Tito var bare vis nok til å ikke spille på nasjonalisme og helle bensin på dette bålet, som dessverre Slobodan Milosevic gjorde. Kort sagt, det finnes folk som er veldig nasjonalistiske i Norge, som vil ha Norge bare for hvite, blonde, kristne og som ikke vil ha samer, svarte, utledninger. De blir også undertrykket i Norge og får ikke viljen sin, eller?
  2. «9. januar 1992 erklærte bosniaserberne en separat «Republikk av det serbiske folket i Bosnia og Hercegovina». Folkeavstemningen og opprettelsen av republikken ble erklært ulovlig av regjeringen i Bosnia og Hercegovina.» - Denne er igjen feil, bl.a.: så heter det selvproklamerte området "Republika srpske" og direkte oversatt så betyr det "Republikk serbisk". Ringer dette navnet bjeller mht. nasjonalistiske og fascistiske krefter? PS. Det ble ikke opprettet noe republikk, den ble aldri godkjent av noen i verden og den var ulovlig, ikke "erklært ulovlig av regjeringen i Bosnia og Hercegovina"!
  3. «I februar – mars 1992 holdt regjeringen en nasjonal folkeavstemming om bosnisk uavhengighet fra Jugoslavia. Denne avstemmingen ble sett på som ulovlig av bosniaserberne og de boikottet den. Ett overveldende flertall på 98 % stemte for uavhengighet.» - 29. februar og 1. mars ble det holdt to dagers referendum for Bosnia og Hercegovina sin uavhengighet fra den Jugoslaviske føderasjonen. Dette var lovlig referendum som hver republikk i tidligere Jugoslavia hadde rett til. 2/3 av befolkningen gikk til urnene den gangen og 99.7 stemt for uavhengighet. REPORT: THE REFERENDUM ON INDEPENDENCE IN BOSNIA-HERZEGOVINA

Her er det ting å peke på hele veien. Vi skal ta de sakte men sikkert, det finne mer enn nok informasjon som skal kunne endre denne teksten til å være mer rettferdig og objektiv. Jeg ønsker at min innlegg blir synlig her!

Jeg vet det finnes folk som vil bruke fine ord til å fremstå som ærlige og lærde, men fakta er at mesteparten av Jugoslavia teksten er skrevet av en serber som antakeligvis er flau over hva som ble gjort av serbere på 1990 tallet mht. angrepskriger de har ført mot sine naboer. Dette er forståelig, men her skal man ikke endre historien, men skrive det som har skjedd, så får de som har ansvaret svare for sine ugjerninger, og de som er etterkommere får lære seg å ikke gjenta historien! Dette usignerte innlegget ble skrevet av 84.202.13.8 (diskusjon · bidrag) 1. feb 2012 kl. 10:29‎ (Husk å signere dine innlegg!)