Whipsnade trekatedral

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Whipsnade trekatredral (Whipsnade Tree Cathedral) er en ornamental hage på omkring 38 000 m² ved Whipsnade, i nærheten av Dunstable i Bedfordshire. Hagen er anlagt omtrent i form av en katedral, med gressganger som fungerer som skip, tverrskip, kapeller og klosterganger. «Veggene» består av ulike typer trær.

Hagen ble plantet av E.K. Blyth, i det han selv beskrev som en handling utført for «tro, håp og forsoning», som en reaksjon på hans egne minner fra første verdenskrig. Som kadett på Sandhurst i 1916 mistet han sine to nærmeste venner, Arthur Bailey og John Bennett, i løpet av atten måneder. I 1930 besøkte han Liverpoolkatedralen, som da var under konstruksjon. På veien hjem gjennom Cotswolds så han en treklynge i en åsside, og tenkte at dette var enda vakrere enn den store katedralen, og fikk idéen om å lage en katedralhage. Han startet i 1932, og tok arbeidet i etapper. Under andre verdenskrig grodde hagen igjen, men etter krigens slutt fortsatte utviklingen.

I 1953 begynte man å holde gudstjenester i hageanlegget, og det har man fortsatt med siden. Flere forskjellige kirkesamfunn har brukt anlegget.

Hageanlegget ble gitt til National Trust i 1960. Ved siden av National Trusts aktivitet for å holde hagen ved like og å sørge for at besøkende får se den, er det et uavhengig fond, Whipsnade Tree Cathedral Fund, som tar hånd om religiøs bruk av stedet.