Wee Kim Wee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wee Kim Wee
Født4. november 1915[1][2]Rediger på Wikidata
Straits Settlements, SingaporeRediger på Wikidata
Død2. mai 2005[1][2][3]Rediger på Wikidata (89 år)
SiglapRediger på Wikidata
Ektefelle Koh Sok HiongRediger på Wikidata
Barn Bill Wee Hock KeeRediger på Wikidata
Utdannet ved Outram Secondary School, Raffles InstitutionRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Diplomat, journalist, politiker, idrettslederRediger på Wikidata
Parti People's Action PartyRediger på Wikidata
Nasjonalitet SingaporeRediger på Wikidata

Wee Kim Wee (født 4. november 1915, død 2. mai 2005) var den fjerde presidenten i Singapore og satt i dette embetet fra 2. september 1985 og frem til 1. september 1993. Han var også kjent under navnet Huang Jinhui.

faren hans døde da han var åtte år gammel. Wee studerte ved Outram School, og han begynte å jobbe som en kontorist for den kjente avisa The Straits Times, før han ble en reporter med fokus på politiske spørsmål. Han ble til slutt en av avisens viktigste reportere. I 1941 ble han med i United Press Associations, og var dets sjef og korrespondent på 1950-tallet. Han returnerte til The Straits Times i 1959, og han ble utnevnt til assisterende redaktør i Singapore. I 1966 intervjuet han den tidligere indonesiske presidenten, general Suharto.

Wee var redaksjonell manager da han i 1973 ble utnevnt til høykommissær og ble sendt til Malaysia, en stilling han holdt i syv år. Han ble utnevnt til ambassadør til Japan i september 1980, og til Sør-Korea i februar 1981. På slutten av sin diplomatiske karriere i 1984, ble han utnevnt til formann for The Singapore Broadcasting Corporation, og som er forgjengeren til dagens MediaCorp Studios, og han ble utnevnt til president året etter.

Frem til Wee sin andre periode som president, ble valget av presidentkandidat utelukkende bestemt av Stortinget i Singapore. I Wees andre periode som president i januar 1991, endret Singapores parlament grunnloven slik at direkte valg av presidenten ble utført etter valg fra befolkningen. Etableringen av en valgt president var en av de største konstitusjonelle og politiske endringene i Singapore historie.

I 2004 utga han sin selvbiografi, kalt Glimt og refleksjoner. Pengene som han tjente på selvbiografien sin ble gitt til en rekke forskjellige veldedige organisasjoner. Wee døde på grunn av prostatakreft i sitt eget hjem den 2. mai 2005 i en alder av 89 år. Wee hadde en sønn og seks døtre, tretten barnebarn, og fjorten oldebarn da han døde.

Før sin død, hadde han bedt om å bli kremert og om at asken skulle plasseres på Mandai Columbarium sammen med de vanlige borgerne i stedet for ved Kranji War Cemetery, hvor myndighetspersoner vanligvis ble begravet. Under hans statsbegravelse samlet det seg en stor folkemengde utenfor krematoriet som ville vise ham den siste ære.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Munzinger-Archiv, Munzinger IBA 00000020697, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 15013168, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ eresources.nlb.gov.sg