We're Off to See the Wizard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«We're Off to See the Wizard» er en amerikansk sang i 6/8-dels takt, skrevet av Harold Arlen (melodi) og A.Y. Harburg (tekst). Den er én av de klassiske og mest minneverdige sangene fra den Academy Award-vinnende filmen, Trollmannen fra Oz. Arlen beskrev den, sammen med «The Merry Old Land of Oz» og «Ding-Dong! The Witch Is Dead», som én av «lemon drops»-sangene i filmen.

Melodiens første tilstedeværelse begynte med the Munchkins som resiterte og Judy Garland som gjentok «Follow the Yellow Brick Road!». Den ble til en gruppesang med the Munchkins (mens Garland hoppet og danset langs veien) og gled så over i «You're Off to See the Wizard».

Sangen ble arrangert av Don Coates.

Stykket forekommer som sang ytterligere tre ganger på filmens soundtrack, sammen med flere korte instrumentale referanser i underscoren:

  1. Som en duett, fremført av Judy Garland og Ray Bolger
  2. Som trio, fremført av Judy Garland, Ray Bolger og Jack Haley i filmen, men Buddy Ebsens stemme høres istedenfor Haleys
  3. Som en kvartett, fremført av Judy Garland, Ray Bolger, igjen Buddy Ebsens stemme og Bert Lahr

Selv om Jack Haley erstattet Ebsen i filmen og i Tin Mans soloinnspilling av «If I Only Had a Heart», ble det sett på som unødvendig å gjeninnspille gruppesangen, så stemmen i den utgitte filmversjonen er Ebsens. Hans stemme kan oppdages ved å lytte på mannsstemmen som uttalte «R»-en i «Wizard», ettersom Ebsens regionale aksent fremhevde «R»-en mye sterkere enn Haleys.

I The Wizard of Oz and Other Harold Arlen Songs omarbeidet Shorty Rogers sangen som (med ordene til Talkin' Broadway) «en høyenergisk, vil latindans-ekstravaganza».

Sangen hørtes senere i noen få av MGMs tegnefilmer, notabelt én med Tom og Jerry, hvor Jerry ble venn med en liten and og marsjerte av sted med ham på slutten til en instrumental versjon av sangen.

Alvin and the Chipmunks gjorde en coverversjon på LP-platen, The Chipmunks Go to the Movies (1969).

Mitch Miller og hans mannskor spilte inn en versjon. Den ble utgitt på single for barne-plateetiketten, Golden Records. Sangeren, Anne Lloyd, var med som Dorothy.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Den norske versjonen er kun kreditert som Oversatt.

Innspilling[rediger | rediger kilde]

  • Jens Book-Jenssen med Øivind Berghs Bristolorkester. Innspilt i februar 1940. Utgitt på 78-platen Columbia GN 761.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]