Wang Zhen (maler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wang Zhen
Wang Yiting.jpg
Født1867
Død1938
Beskjeftigelse Gründer, kunstmaler
Parti Tongmenghui
Nasjonalitet Republikken Kina, Qing-dynastiet

Wang Zhen: Blomster, 1931

Wang Zhen (kinesisk: 王震; Wade-Giles: Wang Chen, født 4. desember 1867 i Wuxing i provinsen Zhejiang i Kina, død 13. november 1938 i Shanghai) var en kjent kinesisk kalligraf og maler av Shanghaiskolen. Wang Zhen var også kjent under stilnavnet Bailong shanren og i buddhistisk sammenheng også under andre navn.

Bakgrunn og virke[rediger | rediger kilde]

Han bodde det meste av sitt liv i Shanghai der han var en fremgangsrik bankmann. Han var venn og elev av maleren Wu Changshuo, og malte særlig blomster, fugler, mennesker og buddhistiske motiver. Det er blitt påstått at enkelte av hans malerier er blitt feilattribuert til Wu Changshuo.

Wang Zhens malerier fikk en betydelig popularitet i Japan, som han ofte besøkte i forretningsøyemed og etterhvert som kunstner. Der kjennes han som O Itei, fra hans kinesiske navnevariant Wang Yiting (Wang I-t'ing). Denne forbindelsen med Japan delte han med sin mentor Wu Changshuo. Det finnes fotografier med paret sammen med den japanske kunstner Tessai. Andre japanske forbindelser innen hans kunst fantes også. Disse japanske båndene har imidlertid ført til at hans stjerne ikke var så høy blant hans kinesiske landsmenn.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]