Wang Jian (keiser)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wang Jian
Født26. februar 847Rediger på Wikidata
WuyangRediger på Wikidata
Død918Rediger på Wikidata
Gravlagt Tomb of Wang JianRediger på Wikidata
Ektefelle Empress Zhou, Empress Dowager Xu, 張貴妃 (前蜀高祖), Madame Huarui[1]Rediger på Wikidata
Barn
14 oppføringer
Wang Yan, Wang Yuanying, Wang Zongren, Wang Zongjie, Wang Zongping, Wang Zongzhi, Wang Zongze, Wang Zongte, Wang Zongji, Wang Zonglu, Wang Zongding, Princess Puci, wife of Li Jichong, Princess Ankang, Princess Emei, wife of Liu SiyanRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Militær lederRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det tidlige ShuriketRediger på Wikidata

Wang Jian (kinesisk: 王建), også kjent under sitt posthume navn Gaozu (født 847 i Kina, død 918) var den grunnleggende keiser av Det tidlige Shuriket som oppstod etter Tang-dynastiets sammenbrudd i 907. Han var også kjent under navnet Guangtu 光圖.

Wang Jian ble utnevnt til militærguvernør (jiedushi) for det vestlige Sichuan i 891 av Tang-hoffet. I løpet av de nesten femten årene utvidet han sitt maktområde slik at det ikke bare tok inn det øvrige Sichuan, men også deler av de omliggende provinser. Da Tang-dynastiet gikk under i 907, utropte han seg til keiser over det som han kalte Shu-riket.

Under Wang Jian omfattet dette rike det meste av det som i dag er Sichuan, de sørlige deler av Gansu og Shaanxi, det vestlige Hebei, og hele Chongqingområdet.

Wang Jian døde i 918 og ble etterfulgt av sin sønn Wang Yan. Han var imidlertid heller inkompetent, og riket ble absorbert av det senere Tang-dynasti i 924.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ China Biographical Database

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Mote, F.W. (1999). Imperial China (900-1800). Harvard University Press. s. 14-15. ISBN 0-674-01212-7.