Walter Henry Medhurst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Walter Henry Medhurst
Walter Medhurst.jpeg
Walter Medhurst med Choo Tih Lang og en malaygutt
Født29. apr. 1796[1][2][3]Rediger på Wikidata
LondonRediger på Wikidata
Død24. jan. 1857[1][2][3]Rediger på Wikidata (60 år)
LondonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Leksikograf, lingvist, oversetter, misjonær, bibeloversetter, dictionary authorRediger på Wikidata
Barn Walter Henry MedhurstRediger på Wikidata
Nasjonalitet Storbritannia Storbritannia
England England
Gravlagt Abney Park CemeteryRediger på Wikidata
SpråkEngelsk, kinesisk
Periode1800-Tallet

Walter Henry Medhurst (kinesisk: 麥都思, født 29. april 1796 i London, død 24. januar 1857 i London) var en engelsk kongregasjonalistisk kinamisjonær og en av de de tidlige oversettere av Bibelen til kinesiske språk.

Medhurst, som var trykkeriutdannet, ble i ung alder interessert i kristen misjon, og seilte i 1816 til Malacca, der London Missionary Societys misjonsstasjon drev et trykkeri. Det tok ham ikke lang tid å lære seg malayisk, og tilegnet seg etterhvert også en innsikt i kinesisk skrift og kunne delta i enkel konversasjon på to eller flere kinesiske språk.

Han ble ordinert i Malacca i 1819, og ble engasjert i misjonsarbeid i Penang og så i Batavia. Det det var sluttet fred med Kina i 1842 dro han til Shanghai, og grunnla der London Missionary Society Press (墨海書館) sammen med William Muirhead, Joseph Edkins og William Charles Milne. Han forble der til 1856, og la et solid fundament for misjonsarbeidet.

Medhursts primære arbeid var som medlem av en komite som reviderte eksisterende kinesiske versjoner av Bibelen. I 1840 var han med i en firergruppe (sammen med Karl Gützlaff, Elijah Coleman Bridgman og John Robert Morrison) som samarbeidet om en ny bibeloversettese.

Medhursts bok on Kina inspirerte mange til å bli kinamisjonærer, blant andre Hudson Taylor.

Denne oversettelsen, ferdigstilt i 1847, er den som ble kjent og benyttet av den revolusjonære bondeopprørsleder Hong Xiuquan (som Medhurst kalte Hung-Sew-Tseuen) av Taiping Tianguo-bevegelsen (Taipingopprøret).

Oversettelsen var på klassisk kinesisk. Senere oversatte Medhurst Det nye testamente, sammen med John Stronach og Wang Tao, til den form for mandarin som ble talt i Nanking.

Han utarbeidet også to ordbøter, Chinese-English og English-Chinese, begge i to bind. Han presenterte også Hong Xiuquans lære for det engelskspråklige publikum.

Medhurst var en produktiv forfatter, oversetter og redaktør. Han forlot Shanghai i 1856, med svekket helse, og døde to dager etter hjemkomsten til London, den 24. januar 1857.

Verker i utvalg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 106693411[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 18478383, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w63n4n4g, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]