W. Edwards Deming

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
W. Edwards Deming

William Edwards Deming (født 24. oktober 1900 i Sioux City, død 20. desember 1993 i Washington D.C.) var en amerikansk statistiker, professor, forfatter og konsulent. Han var involvert i produktforbedring i amerikansk industri under andre verdenskrig, men er kanskje best kjent for rollen han hadde i oppbygningen av japansk industri i etterkrigstiden. Fra 1950 var han involvert i forbedring av design, produktkvalitet, testing og salgsteknikker i japansk industrivirksomhet, og er kjent for bruken av statistiske metoder til å nå produksjonsmålene.

Deming tok doktorgrad i matematisk fysikk ved Yale University i 1928, og ble senere professor ved New York University. Deming ble introdusert for Walter A. Shewhart i 1927, og ble svært fascinert av Shewharts prinsipper om statistisk prosesskontroll. Shewhart kom til å bli en viktig inspirasjonskilde for Demings senere arbeid.

Et av de viktigste prinsippene i Demings teorier om statistisk prosesskontroll er at en prosess er under «statistisk kontroll» hvis variansen i de målte verdiene er innenfor prosessens «normale» varians. Avvik fra den normale variansen må granskes og analyseres, og det må implementeres mottiltak mot årsaken til avvikene. Målinger må gjøres både under og etter produksjonsprosessen.

Deming la også mye vekt på ledelse og bedriftledelsers rolle i prosessdesign. Deming introduserte blant annet 14 prinsipper for økt effektivitet. Blant disse var at ledelsen ikke måtte sette tilfeldig valgte mål for produktiviteten, at man måtte bryte ned barrierer mellom avdelinger i bedriften, at man måtte fjerne all former for frykt fra organisasjonen og at alle prosesser måtte forbedres kontinuerlig.

SitatIn God we trust, all others bring dataSitat
– W. Edwards Deming
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)