Włodzimierz Lubański

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Włodzimierz Lubański
Włodzimierz Lubański.jpg
FødtWłodzimierz Leonard Lubański
28. februar 1947[1]Rediger på Wikidata (73 år)
GliwiceRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fotballspiller, fotballtrenerRediger på Wikidata
Nasjonalitet PolenRediger på Wikidata
Utmerkelser Idrettens mester i Sovjetunionen, kommandørkors av Republikken Polens fortjenstordenRediger på Wikidata

Włodzimierz Leonard Lubański (født 28. februar 1947 i Gliwice-Sośnica, Polen) er en tidligere polsk fotballspiller som hadde rollen som spiss for det polske landslaget.

Han blir regnet som den beste målscoreren gjennom tidene for det polske landslaget og blant de beste polske spissene noensinne. For landslaget spilte Lubański til sammen 65 landskamper mellom 1963 og 1980, han scoret 44 mål (hvis alle OL-kamper blir regnet med, så blir tallene 80 landskamper og til sammen 50 mål).

Han scoret til sammen fem hat-trick i løpet av sin internasjonale fotballkarriere. Blant annet hadde han den sjeldne bragden av å score fem mål i en enkelt kamp mot Luxembourg i 1969. Lubański fikk sin internasjonale debut da han bare var 16 år og 188 dager gammel, og han ble dermed den yngste spilleren noensinne som spilte for det polske landslaget.

Han ledet landet sitt til gull under OL 1972 i München. Han fikk ikke være med på VM 1974, fordi den engelske landslagsspilleren Roy McFarland hadde taklet ham i en kvalifiseringskamp like før mesterskapet skulle begynne. I denne taklingen skadet han korsbåndet i det ene beinet så kraftig at det satte ham ut av fotballspill i to år. Lubański kom tilbake til fotballbanen under VM 1978, men han klarte aldri å komme helt tilbake til sine tidligere nivåer av dyktighet på fotballbanen.

På klubbnivå tilbrakte Lubański det meste av sin karriere i klubben Górnik Zabrze og han spilte også for KSC Lokeren. Av det polske fotballforbundet blir han regnet som den mest fremragende polske fotballspilleren i løpet av de siste 50 årene. Lubański var assisterende trener i sin tidligere klubb KSC Lokeren fra 2006 til 2010.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ transfermarkt.com, 9. okt. 2017, Wlodzimierz Lubanski, 141046

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]