Vypin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fiskebåter fra Vypin.
Solnedgang ved LNG-Terminalen, Vypin

Vypin eller Vypeen (malayalam: വൈപ്പിന് er en av en øygruppe som danner en del av byen Kochi i den sørvestlige Indiske delstaten Kerala. Vypin er en av de tettest befolkede øyene i Asia. Øya er 27 Km lang og er forbunder til fastlandet Kochi, men en rekke broer kjent som Goshree broene, som starter på Kalamukku i Vypin går over to andre øyer og ender på Marine Drive i Kochi.

Den vestlige kysten av Vypin har de lengste strendene i Kochi nemlig Cherai Beach, Kuzhuppilly Beach og Puthuvype Beach. Munambam, på den nordlige spissen av Vypin, Munambam Fishing Harbour, den største fiskehavnen i Kochi. Puthuvype har blitt det store industrielle knutepunkt i Kerala og den raskest voksende forstad til byen på grunn av SPM prosjektet som drives av Kochi Refineries, Puthuvyp LNG - Terminal, IOC Bottling Plant og det foreslåtte Oseanarium.

Det er ti fyr i Kerala, et av de ligger på Puthuvype Beach.

India's første internasjonale container trans-shipment terminal (ICTT) i den Spesielle Økonomiske Sonen på Vallarpadam Island er konstruert med tanke på å håndtere de største containerskip. Den ble åpnet av daværende statsminister Manmohan Singh 11. februar 2011.

Det er vanlig båtforbindelse fra Fort Kochi til Vypin-øya. I 2004 ble en bro bygget av Goshree Islands Development Authority (GIDA) for å forbinde Vypin med fastlandet. Goshree-broene forbinder også øyene Mulavukad og Vallarpadam.

Vypin er nå den raskt voksende forstad til byen Kochi. I dag er all grunnleggende infrastruktur er tilgjengelig i Vypin. Njarakkal er forretningshovedstaden i Vypin. Reisende fra Nord-Kerala kan bruke Vypin-Munambam state highway for å nå Ernakulam.

Historie[rediger | rediger kilde]

Øya ble dannet i år 1341 etter en kraftig flom.