Vozje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Vozje (russisk: Воже) er en innsjø nord i Vologda oblast i Russland, med et areal på 422 km². Grensen til Arkhangelsk oblast går langs nordbredden av innsjøen.

Innsjøen har en avlang form, med en lengde nord-sør på 64 km, og en bredde fra 7 til 16 km. Tross sin betydelige størrelse er sjøen grunn, med en gjennomsnittsdybde på mellom en og to meter, og en maksimal dybde på 5 meter. Innsjøen har utløp mot nord gjennom elva Svid, som munner ut i innsjøen Latsja, hvor elva Onega har sitt utløp fra.

Innsjøen har et nedslagsfelt på 5870 km². Rundt 20 elver munner ut i innsjøen, hvorav de største er:

  • Modlona (russisk: Модлона) – innsjøens største tilløp, med 38 % av samlet tilsig. Munner ut i Vozje fra sør.
  • Vozjega (russisk: Вожега) – Munner ut i Vozje fra øst, og utgjør 34 % av innsjøens tilløp.
  • Pustaja (russisk: Пустая) – Munner ut i innsjøens nordøstre del.
  • Vondonga (russisk: Вондонга) – Munner ut i sør.
  • Jeloma (russisk: Елома) – Munner ut i den tilstøtende innsjøen Jelomskoje, som ligger vest for Vozje og er forbundet med denne gjennom et kort sund.

Breddene av Vozje er flate og svært myrlendte, og er dekket av siv rundt nesten hele omkretsen av sjøen. Korte seksjoner med sand- og steinbredder finnes bare i vest. Det ligger flere landsbyer rundt sjøen, men ingen større bebodde områder. Midt ute i sjøen ligger øya Spasskij, med ruiner av et kloster fra 1600-tallet. Innsjøen er rik på fisk, og det drives fiske etter blant annet abbor, vederbuk, gjedde, mort og brasme.