Volkspark Hasenheide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 52°29′0,97080″N 13°25′0,46560″Ø

Hasenheide med utsyn til Şehitlikmoskeen
Trümmerfrau-minnesmerket i Hasenheide

Volkspark Hasenheide (norsk:Hasenheide folkepark) er en 50 hektar stor park i Neukölln mot grensen til Kreuzberg i Berlin.

Navnet skriver seg fra 1678 da området ble brukt til oppdrett av harer for kurfyrstens harejakt (Hase, tysk for hare).[1] På 1800-tallet ble det anlagt ekserserplasser og skytefelt. Friedrich Ludwig Jahn åpnet 19. juni 1811 i parken det første turnstadion i Preussen. Dagens park ble utformet i 1936 av Joseph Pertl. Lange trerekker skal minne om de gamle skytefeltene. I 1951 ble det deponert ruinrester fra bygninger ødelagt under bombingen av Berlin under den andre verdenskrigen, et såkalt Trümmerberg, i en høyde på 69,5 moh. (Trümmer, tysk for ruin). Berget går under navnet Rixdorfer Höhe (Rixdorfhøyden) som ligger i kort avstand til den historiske landsbyen Böhmisch-Rixdorf.

I 1886 duellerte offiseren Armand Léon von Ardenne og dommeren Emil Hartwich etter at Hartwich hadde innledet et forhold til von Ardennes hustru Elisabeth von Plotho. Elisabeth von Plotho var det sannsynlige forbilde for romanfiguren Effi Briest i romanen med samme navn av Theodor Fontane.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]