Vogntog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et vogntog
Et vogntog

Et vogntog består av en motorvogn med en eller flere tilhengere tilkoplet. Det brukes for det meste om lastebiler med tilhenger, men defineres også som personbiler med tilhenger. Man kan enten ha lastebil med tilhenger eller trekkvogn med semitrailer. Førstnevnte kan innebære to typer tilhengere - slepevogn eller påhengsvogn.

- Påhengsvogn er det mest vanlige innen personbiltilhengere, hvor det er et midtpunkt midt på tilhengeren men en eller flere akslinger på midten, slik at lastingen av tilhengeren påvirker bilen. Like vanlig er dette på lastebil.

- Slepevogn er også mye brukt i lastebil-, men sjelden eller aldri i personbilsammenheng. Der har man en tilhenger som har aksling(er) foran og bak, slik at lastingen av tilhengeren ikke vil ha tyngdepåvirkning på lastebilen (vertikale krefter). Den har et eget styreledd foran, slik at lastebilen kun sleper tilhengeren (derav navnet).

- Semitrailervogntog er en trekkbil med en semitrailer koplet til. Grunnen til at det kalles semitrailer er fordi det kommer fra det engelske ordet semi, som betyr halv - altså halvtilhenger. Det er fordi den framre delen av traileren, som hviler på bilens akslinger, går under vekten på lastebilen, men resten av hengeren faktisk er en henger. Derfor har man lov å kjøre med semi, siden man ellers lærer at man ikke har lov til å trekke en større henger enn hva bilen er. Med semitrailer har man ofte stor akselavstand, hvilket innebærer at man må ta store svinger og låne plass for å komme fram uten å ta med seg skilt, fortauskanter osv.

I Norge har vogntog kun én tilhenger. Det er ikke ulovlig å ha flere, men lengdebegrensningen gjør det lite praktisk. Enkelte steder i Norge har man kunnet kjøre såkalte modulvogntog, hvor en vanlig lastebil (ikke trekkvogn) trekker en semitrailer. Semitraileren og dens svingskivekopling (kalt dolly) blir da som et vogntog med slepevogn. Forskjellen er at lengden på vogntoget blir 25,25 meter, mens det vanlige er 18,75 eller 19,50 meter. Semitrailer med trekkbil er i de fleste tilfeller 17,50 meter. I land som Australia har de gjerne mer. (Se bildene.)

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Lovdata.no – Forskrift om tekniske krav og godkjenning av kjøretøy, deler og utstyr (kjøretøyforskriften).

https://www.vg.no/forbruker/bil-baat-og-motor/bil-og-trafikk/lanserer-tungbil-ordbok/a/10146982/