Hopp til innhold

Vlet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vlet er navnet på en nederlandsk båttype som antakelig stammer fra den norske båten pram, som på nederlandsk kalles «noorse vletten». I motsetning til den norske prammen, har denne båttypen utviklet seg til større og moderne utgaver. De brukes ofte på de grunne kanalene gjennom Nederland og i det grunne farvannet langs kysten av Nordsjøen.

Vlet

Som båttype har vlet, i likhet med den norske prammen, en rund fasong i skroget (uten kjøl) og tverrspeil akter og forut. Forspeilet er nærmest borte på den moderne, motordrevne vleten. På nederlandsk betegner ordet vlet en farkost eller et fartøy med flat bunn til bruk på grunne farvann. Flere varianter er utviklet og tilpasset ulike forhold og bruksområder over hele Nederland. Det er en populær og allsidig farkost, enkel å bygge og bruke, alt etter hva man ønsker å bruke den til. De fleste variantene har slingrekjøl.

I området omkring Zuiderzee ble den brukt som 14-fots fiskebåt, senere videreutviklet til store 30-fots båter med dekk. Til forskjell fra de fleste flatbunnede farkostene i Nederland, er vlet nesten alltid klinkbygd. Men mange av de moderne variantene har glatt overflate på skroget. I dag finner man dem også som fritidsbåter i plast og glassfiber, med dekk, kahytt og innenbordsmotor. I motsetning til den norske prammen fikk de nederlandske vletene innenbordsmotor montert på tidlige fiskebåter med seil.

Som et sjødyktig fartøy som klarte seg godt i røffe omgivelser til sjøs, var den ideell som redningsbåt langs den langstrakte og grunne kysten av Nordsjøen. De nederlandske myndighetene har siden 1825 benyttet større vleter som redningsbåt, med besetning på mellom seks og 12 mann. I dag er de vanligste redningsbåtene hos den nederlandske sjøredningstjenesten motoriserte vleter.

  • Bob Chandler: The ancient and versatile vlet, artikkel i Wooden Boat magasin nr. 52
  • Carl Cullberg: Eka – pram – vlet – jol: En verdagsbåts utbredning, ålder och ursprung 2003 ISBN 91-7686-187-2

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]