Vladimir Makanin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vladimir Makanin, Bilbao, 2011

Vladimir Semionovitsj Makanin (russisk: Владимир Семёнович Маканин, født 13. mars 1937 i Orsk) er en russisk forfatter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Vladimir Makanin ble født i Orenburg oblast, men flyttet til Moskva for å studere. Han fullførte en fem-årig utdanning ved fakultetet for mekanisk matematikk ved Statsuniversitetet i Moskva, men har også en to-årig utdanning som manusforfatter ved den russiske filmskolen.

Forfatter[rediger | rediger kilde]

Han fikk publisert sin første roman i 1965. I 1985 ble han tatt opp som medlem i Den sovjetiske forfatterforeningen.

Makanin er en svært produktiv forfatter, som har konsentrert seg om å skrive kortromaner og noveller. Til tross for at debutromanen Den rette linjen (Prjamaja linja, 1965) høstet positive kritikker, fikk han liten oppmerksomhet i sovjetperioden. I perioden etter Sovjetunionens sammenbrudd har han imidlertid høstet stor anerkjennelse og han regnes i dag som en av Russlands aller beste forfattere.

Han tilhører den såkalie Moskvaskolen, som kjennetegnes ved sine nøkterne skildringer ag det groteske hverdagsliv og dets psykiske følger - i skarp kontrast mot det som i sin tid var den sovjetiske kunstneriske doktrine, sosialistisk realisme.

Makanin tar i sine tekster ofte utgangspunkt i den klassiske litteraturen, men fortolker den på nytt, i lys av det tjuende århundrets erfaringer. Dette gjelder også to av hans mest sentrale verker novella Fangen i Kaukasus (Kavkazskij plennyj, 1994) og romanen Underground, eller vår tids helt (Andegraund, ili Geroi nasjego vremeni, 1998). Novellas tittel viser til Pusjkin og Lermontovs dikt og Lev Tolstojs novelle ved samme navn (på russisk en nyanseforskjell: Kavkazskij plennik), mens romanens tittel viser til Mikhail Lermontovs mesterverk Vår tids helt. På samme måte som disse forfatterne har Makanin også vært opptatt av Kaukasus, romanen Asan (Asan) fra 2008 handler om krigen i Tsjetsjenia.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Han har vunnet flere litterære premier både i Russland og utenfor landets grenser, blant annet Den russiske Booker-prisen (1992), den tyske Dr. Alfred Toepfers Pusjkin-pris (1998), Russlands statlige litteraturpremie (1999), Den store boka-prisen (2008).

Utvalgt bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Den rette linjen (Прямая линия, 1965, kortroman)
  • Forløper (Предтеча, 1983, roman)
  • Laz (Лаз, 1998, kortroman)
  • Underground — eller en helt av vår tid (Андеграунд, или Герой нашего времени, 1998 roman) på norsk i 2010, Cappelen Damm i serien Petrusjka, oversatt av Dagfinn Foldøy
  • Asan (Асан, 2008, roman)

Om Makanin på norsk[rediger | rediger kilde]

  • Torbjørn Nymo, 2006, Via negativa. Del I: En lesning av Vladimir Makanins "Stol, pokrytyj suknom i s grafinom poseredine". Del II: J. S. Bachs "Goldbergvariasjoner" og "Stol, pokrytyj" Hovedoppgave ved Universitetet i Tromsø, URL: http://hdl.handle.net/10037/431