Visby ringmur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Visby ringmur ved Östergravar

Visby ringmur er en bymur rundt den indre delen av VisbyGotland. Ringmuren første byggetrinn varte fra 1270-årene til 1288, da en sammenhengende 5-6 meter høy mur rundt hele byen sto ferdig. Anlegget var ikke årsak til borgerkrigen på øya mellom byen og bøndene 1286–88, men var et forsvarsverk mot ytre fiender, godkjent av gotlendingene på alltinget. Borgerkrigen mellom bøndene og byens hanseatiske og innfødte borgerskap ble utløst av at kong Magnus Ladulås påla bøndene høyere skatter. De forsøkte da å ta kontroll over byen, og det førte til at byen innførte en toll på bøndenes handel. Bøndenes angrep endte med nederlag da kongen grep inn på byens side og ga Visby status som selvstendig by. Deler av den eldste ringmuren sør for Kvarntornet ble rasert under kampene. Ringmuren ble i de neste tretti årene forsterkt med bygging av flere porttårn og et tjuetalls andre tårn.

Den andre store byggeperioden fant sted i 1350-årene, da ringmuren ble forsterket og påmurt til høyder fra 8 til 11 meter. Den fikk også 22 «sadeltårn» som «rir» tvers over muren. Deler av ringmuren ble rasert da Valdemar Atterdag erobret Visby og Gotland i 1361. Skaden ble snart utbedret, og noen nye tårn ble oppført da Den tyske orden behersket Visby 1389–1408.

Ringmuren har på det meste hatt 29 marktårn og 22 sadeltårn. Idag er 27 av marktårnene bevart. Visby ringmur ble restaurert i årene 1884-1886 under ledelse av arkitekt Emil Victor Langlet.

Ringmuren har i stor grad bidratt til at Visby ble utnevnt til å stå på UNESCOs verdensarvliste.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]