Virginia Henderson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Virginia Henderson (født 1897, død 1996) var en amerikansk sykepleier og forfatter.

Henderson ble født i Kansas City i Missouri som det femte av åtte barn av Lucy Abbot Henderson og Daniel B. Henderson. Hun fikk interesse for sykepleie under første verdenskrig da hun som ung ønsket å hjelpe syke og skadde soldater. Hun utdannet seg som sykepleier fra hærens sykepleierskole i Washington, D.C. i 1921. Hun tok siden eksamen fra Teachers College ved Columbia University med en mastergrad i sykepleierpedagogikk.

Henderson er kjent for å ha definert sykepleierens særegne funksjon. Den er å hjelpe individet, sykt eller friskt, i utførelsen av de gjøremål som bidrar til god helse eller helbredelse (eller til en fredfull død), noe han/hun ville ha gjort uten hjelp dersom han/hun hadde hatt tilstrekkelige krefter, vilje og kunnskaper. Dette skal dessuten gjøres på en måte som gjør at pasienten gjenvinner uavhengighet så raskt som mulig.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kristoffersen, Nina Jahren; Nortvedt, Finn; Skaug, Eli-Anne (2005): Grunnleggende sykepleie, bind 4 Teoretiske perspektiver på sykepleie, Gyldendal Oslo. ISBN/EAN: 9788205316065
  • Henderson, Virginia (1966): The Nature of Nursing, New York: Macmillan Publishing