Virgil Fox

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Virgil Fox
Født3. mai 1912
Princeton
Død25. oktober 1980 (68 år)
Palm Beach
Utdannet ved Peabody Institute
Beskjeftigelse Organist, musikkpedagog, komponist
NasjonalitetUSA

Virgil Fox (født 3. mai 1912 i Princetown, Illinois, død 25. oktober 1980 i Palm Beach, Florida ) var en amerikansk organist. Han var et vidunderbarn, og var bare 14 år da han i 1926 spilte for et publikum på 2500 i sin debutkonsert på Withrow High School i Cincinnati. Samme år ble han elev av den tyske organisten og komponisten Wilhelm Middelschulte i Chicago. Av andre av hans lærere kan nevnes Hugh Price, Louis Robert og Marcel Dupré. Etter fire år i Chicago begynte han på Peabody Institute of Music i Baltimore. Her fullførte han diplomeksamen på ett år.

Fox var den første ikke-tysker til å få spille i Thomaskirken i Leipzig, Johann Sebastian Bachs kirke. Under 2. verdenskrig ble han innrullert i hæren og spilte over 600 konserter der. Siden fikk han en stilling som organist i Riverside Church i New York City. Her begynte han også å gjøre plateopptak.

Virgil Fox gikk nye veier i sin konsertering. Han laget lysshow rundt konsertene, som han kalte «Heavy Organ». Ettersom han hadde 250 konsertverk som han kunne spille uten noter, valgte han ofte å gi dem en personlig vri, og hans konserter var alltid utsolgt. Det var ikke tale om en tradisjonell tolkning, men om en personlig virtuos presentasjon av materialet. En av de som fører arven videre, er Carlo Curley, som også studerte med Fox.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Richard Torrence, Marshall Yaeger (utg.): Virgil Fox (the Dish). An Irreverent Biography of the Great American Organist. (Special Edition: Book, CD, DVD). Circles International, New York 2001, ISBN 0-9712970-0-2

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]