Hopp til innhold

Vippebrønn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gårdstun med vippebrønn i Lyngen i Troms i 1880-åra. Brønnen har vektstang med bøtte for at det skal bli lettere å løfte opp vannet.

Vippebrønn er en brønn som er utstyrt med ei såkalt brønnvippe[1] eller brønnstang,[2] det vil si ei lang vektstang for å løfte opp vannet. Stanga er utstyrt med et tungt lodd i den ene enden og ei bøtte eller en annen beholder i den andre og festa til en stolpe i et dreie- eller vippepunkt. Når en svinger stanga om balansepunktet blir det lettere å heve tunge bører med vann.

Brønnvippestanga kan kalles shaduf[3]arabisk. Anordninga er kjent blant annet fra oldtida, da de gamle egypterne brukte vektstenger for å hente vann i Nilen. Innretninga er fortsatt i bruk flere steder, både ved brønner og som del av vanningssystemer for jordbruket.

Vippebrønnen, eller vinttikaivokvensk, er typisk i de kvenske kjerneområdene i Nord-Norge. Dette framkommer til dels i dokumentarfilmen Under en annen himmel[4] av Anstein Mikkelsen der vippebrønnen er sentral[5], blant annet når man leter etter kulturelle likhetstrekk og potensielle spor etter folkets forflytning, via Tornedalen og videre sørøst i Europa.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]