Hopp til innhold

Vindjakke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vindjakke med hette

En vindjakke er en jakke som er designet til å kunne klare vind og lett regn. Den er normalt i en lettvektskonstruksjon og er fremstilt i en form for synetiske fibre. Den har ofte elastikk omkring livet og for enden av ermene for å forhindre vind i å slippe innunder stoffet, og er normalt utstyrt med en glidelås som lukkemekanisme.

Noen jakker og frakker kan inkluderer en type vindjakke i fôret, som kan fjernes, hvis man ønsker det. Noen vindjakker inkluderer en hette, som enten kan tas av eller rulles sammen og lagres vekk omkring nakken. Mange vindjakker har også store lommer på utsiden eller innsiden, så man kan lagre gjenstander i ly for været. De gir en lett til moderat isolering, og ligger således et sted mellom en genser og en frakk.[1]

De bæres normalt i varmere perioder hvor man kan forvente vind eller regn, eller som en del av flere lag tøy i kaldere perioder. En studie fra 2012 viste at bruken av vindjakker forsinker risikoen for hypotermi når brukeren opplever uventet kalde temperaturer.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wyon, David (1989). «Wind-chill Equations Predicting Whole-body Heat Loss for a Range of Typical Civilian Outdoor Clothing Ensembles». Scandinavian Journal of Work, Environment & Health. 15: 76–83. JSTOR 40965612. 
  2. ^ Vantrease, Andraya (2011). «This Month: Light Jackets and Windbreakers». Wearables. 15 (2): 38–39. 
  3. ^ Burtscher, Martin; Kofler, Philipp; Gatterer, Hannes; Faulhaber, Martin; Philippe, Marc; Fischer, Kathrin; Walther, Rebekka; Herten, Anne (2012). «Effects of Lightweight Outdoor Clothing on the Prevention of Hypothermia During Low-Intensity Exercise in the Cold». Clinical Journal of Sport Medicine. 22 (6): 505–507. doi:10.1097/JSM.0b013e318257c9cc.