Vilya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

I J.R.R. Tolkiens fiktive verden Midgard er Vilya, Luftens ring, en av maktens ringer som ble laget av alvene fra Eregion. Sammen med ringene Nenya og Narya blir Vilya ofte omtalt som en av de tre alveringene, de mektigste blant maktens ringer. Det var Celebrimbor, herre av Eregion, som skapte alle de tre uten innflytelse fra Annatar (et dekknavn som den mørke herren Sauron brukte). På grunn av at Sauron aldri rørte disse tre, ble ingen av dem påvirket av hans ondskap. Til tross for dette var Vilya, og de andre alveringene, fortsatt under en viss innflytelse av Sauron siden han hadde den ene ringen som hadde kontroll over alle de andre.

Da Sauron la Eregion øde ble Vilya sendt til alvekongen Gil-galad langt borte i Lindon, hvor den senere ble gitt til Elrond, som bar den i de senere årene av det andre tidevervet og gjennom hele det tredje. Han brukte ringen blant annet til å skape den store flodbølgen i elva Bruinen (Storbrumla) som slo Nazgûlene tilbake. Selv om at det er Arwen som skaper flodbølgen i filmen om Ringens Brorskap.

Som de andre Store ringene var også Vilya besatt med juveler: den hadde en stor blå stein som var satt inn i et gull band, og dette forte til at den også fikk navnet Safir ringen. En mindre brukt tittel for Vilya var Luftens ring. Vilya ble ansett som den mektigste av de tre alveringene.

Da Sauron ble beseiret og knust for godt ble Vilyas styrke svakere og den dro over havet til Valinor sammen med Elrond på slutten av det tredje tidevervet.