Hopp til innhold

Viktor Widegren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Viktor Widegren
Viktor Widegren i 2000, året før han døde.
Født2. mars 1915Rediger på Wikidata
Død15. sep. 2001Rediger på Wikidata (86 år)
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Selvportrett fra 1946.

Viktor Widegren (født 2. mars 1915, død 15. september 2001) var gruve- og verkstedarbeider i Fosdalens Bergverk, formingslærer og kunstmaler.

Han var elev hos professor Harald Krogh Stabell i Trondheim en kort periode tidlig på 1950-tallet og ved Notodden tegnelærer- og sløydskole 1962–1963. Som kunstner utforsket han flere teknikker og metoder og kan ikke plasseres i noen bestemt stilretning.

Widegren av gruvearbeider i 27 år før han ble formingslærer i Malm. Han malte og tegnet også i årene som gruvearbeider og hadde en forholdsvis stor produksjon og et høyt nivå på sitt kunstneriske arbeid. [1] Widegren arbeidet også med skulpturer i tre og linoleumssnitt.

I 2004 kom den første offentlige anerkjennelsen gjennom etableringen av Galleri Widegren i Kulturparken i Malm (Malm samfunnshus), som er en permanent utstilling av et utvalg av hans arbeider. Galleriet var en gave fra Odd Henrik Vanebo til Verran kommune.[trenger referanse]

Widegren deltok i flere kollektivutstillinger i regi av kunstforeningene i Steinkjer og Trondheim på 1950- og 1960-tallet. Høsten 2013 holdt Steinkjer kunstforening en minneutstilling[2], hvor et bredt utvalg av Widegrens arbeider ble presentert.

To monumentalbilder til Malm skole i 1952, og tre fresker i Malm Samfunnshus[3] i 1954. Et stort mosaikkbilde, «Fanger på flukt over fjellet», i Det norske hus Gornji Milanovac i nåværende Serbia. Bildet er en tributt til jugoslaviske krigsfanger i Norge under siste verdenskrig.

Han var tippoldebarn av maler og professor Otto Henrik Wallgren ved Konstakademien i Stockholm.[4]

Widegren arbeidet som lærer ved Malm ungdomsskole etter sin utdannelse som formingslærer fram til første halvdel av 1980-tallet.

Han var hele livet bosatt i Malm i Nord-Trøndelag, Steinkjer kommune fra 1.1.2020.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Sten Nilsen: En modernist fra Verran[død lenke] - Kunst Pluss/Norske Kunstforeninger nr.1/2013 s. 38-39 - I anmeldelsen av biografien Slave av sitt talent i Kunst Pluss skriver Sten Nilsen: «Hans relativt høye produksjon, og nivået på arbeidene, vitner om en person som både tok kunsten på alvor og hadde en klar oppfatning av hvor han befant seg som kunstner. Han betraktet seg som en modernistisk maler midt i sin egen samtid. (...) Maleriene fremstår som koloristiske, og komposisjonene i boka, viser en kunstner som hele tiden søkte etter nye måter å uttrykke seg på innen maleriet. Rundt 1940–50-tallet er maleriene i dialog med arbeidene til for eksempel Axel Revold og Arne Ekeland."
  2. ^ «Widegren- utstilling under Hilmarfestivalen - Verran kommune». www.verran.kommune.no. Besøkt 9. desember 2019. [død lenke]
  3. ^ Malm samfunnshus /Verranparken) - Steinkjerleksikonet
  4. ^ Sten Nilsen: En modernist fra Verran[død lenke] - Kunst Pluss/Norske Kunstforeninger nr. 1/2013, s. 38-39

Litteratur

[rediger | rediger kilde]