Viking tour

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Viking Tour er et ukeslangt norsk amatør-etapperitt på sykkel som arrangeres i slutten av juli hvert år. Løypa forandres med nye traseer hvert år og inneholder alltid over 10000 meters akkumulert klatring. Dagsetapper er typisk 80 til 130 kilometer. En egen trimklasse sykler uten tidtaking og kan forkorte eller stå over etapper. Om lag 200 amatørsyklister fra 10-12 nasjoner deltar hvert år. Arrangementet gikk av stabelen for første gang i 2005.

Løypene hadde per 2017 vært lagt til det vestnorske fjordlandskapet, innenfor ytterpunktene ÅlesundLesja og Sauda - Rjukan.

Viking Tour var det første sykkelrittet bl.a. over Tindevegen Årdal - Turtagrø og Snøvegen Aurland - Lædal. Viking Tour er fortsatt alene om å besøke Osafjell, Røldal-Sauda, Vikafjell, Stalheimskleivene (Norges bratteste riksvei 18% i snitt over 1600 meter), Flåmsdalen, Gamle Strynefjell, Geiteryggen, Ørnevegen og Slådalen Vågå-Lesja, I 2018 arrangeres Viking Tour for første gang i Nord-Norge med løyper i Lofoten og Vesterålen. Start og mål er i Lødingen og Viking Tour har deltakerrekord med 285 påmeldte.

Arrangør er Lødingen sykkelklubb.

Rittet er gjenstand for stor oppmerksomhet fra sykkelmedia i inn- og utland. Blant annet har tyske TourMagazin dekket Viking Tour som hovedreportasje (2006). Både Tour-Magazin, svenske Kadens og nederlandske Fiets har rangert Viking Tour blant de flotteste tursykkelrittene i verden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]