Viftereim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Viftereim
Her driver viftereima (lengst til høyre) en dynamo

Viftereim er en reim som gir drivkraft til kjølevifta i en motor. Viftereima er en slitedel som må strammes eller byttes relativt ofte. Om en bil har en kraftig pipelyd fra motorrommet, har den mest sannsynlig slakk eller slitt viftereim.

I eldre motorer[rediger | rediger kilde]

Tidligere har det vært vanlig med reimdreven vifte i bilmotorer. Dette gjelder både luftkjølte og vannkjølte bensinmotorer og dieselmotorer. I en vannkjølt motor er viftas oppgave å gi en luftstrøm som skal kjøle radiatoren.

I et slikt oppsett drives vifta av en reim fra et drivhjul koblet direkte på motorens veivaksel til viftas drivhjul, slik at viftas turtall blir proporsjonalt med motorens turtall. Denne reima kalles viftereim, og driver ofte også dynamo og eventuell vannpumpe.

Vannavkjølte motorer[rediger | rediger kilde]

I nyere, vannkjølte motorer har det imidlertid blitt vanlig med en elektrisk drevet, termostatstyrt vifte i stedet for en direktedreven vifte. Et vanlig oppsett er da å ha en enkelt reim som driver vannpumpe og dynamo, ev. servopumpe, air conditioning og kompressor. Selv om reima ikke driver vifta i et slikt oppsett, er det relativt vanlig å kalle også denne reima for viftereim. Noen motorer har også flere enn én slik drivrem.