Vienne (Isère)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vienne
Vienne

Våpen

Land Frankrike Frankrike
Region Auvergne-Rhône-Alpes
Departement Isère
Status Kommune
Areal 22,65 km²
Befolkning 29 975 (1999)
Høyde 169
Ordfører
(Maire)
Jacques Remiller

Vienne er en by og kommune i departementet Isère i regionen Auvergne-Rhône-Alpes sørøst i Frankrike. Byen har omkring 30000 innbyggere og ligger 30 km sør for Lyon ved elven Rhône. Det er den nest største byen etter Grenoble i Isère, og Vienne er sous-préfecture i departementet.

Vienne var betydningsfull for det tidlige bispesete i kristne Gallia. Dens mest berømte biskop var Avitus av Vienne. Ved kirkemøtet i Vienne som ble holdt her i oktober 1311 forbød pave Klemens V den militære Tempelridderordenen det påfølgende året.

En bro leder fra byen til høyresiden av elven Rhône hvor det industrialiserte området Ste Colombe nå okkuperer deler av oldtidsbyen. Her er et tårn, bygget i 1349 av Philip av Valois for å forsvare den franske siden av Rhône, som må skilles fra den venstre siden av elven som tilhørte kongedømmet Provence, som var avhengig av det hellige romerske imperiet. Denne forbindelsen har også et ekko i navnet på landsbyen St Romain en Gal som ligger nordvest for Ste Colombe.

Vienne er mest kjent for sin årlige jazzfestival som blir holdt i det gamle romerske teateret i juli.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

frankrikestubbDenne frankrikerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.