Vielsalm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vielsalm
Glaindalen og landsbyen Salmchâteau i Vielsalm.

Våpen

LandBelgias flagg Belgia
RegionVallonias flagg Vallonia
ProvinsLuxembourg
DistriktBastogne
HovedstadQ21760040
Postnummer6690
Retningsnummer080
Areal139,76 km²
Befolkning7 591 (1. januar 2013 [1])
Bef.tetthet54,31 innb./km²
Nettsidewww.vielsalm.be
Posisjonskart
Vielsalm ligger i Belgia
Vielsalm
Vielsalm
Vielsalm (Belgia)
Kart
Vielsalm
50°17′10″N 5°55′05″Ø

Vielsalm er en kommune i provinsen Luxembourg i Belgia. Kommunen består av fire delkommuner: Vielsalm, Bihain, Petit-Thier og Grand-Halleux. Vielsalm ligger i de belgiske Ardennene og navnet «Vielsalm» (på norsk: Gamle Salm) kommer av elva Salm som renner gjennom kommunen. Belgias femte høyeste fjell Baraque de Fraiture, på 652 moh., ligger i Vielsalm kommune.

Den moderne kommunen er blitt til ved sammenslåing av Vielsalm, Grand Halleux, Petit Thier og Bihain, og noen deler av tidligere Lierneux, Beho Arbrefontaine.

Historie[rediger | rediger kilde]

Arheologiske funn gir indikasjoner på bosetting i steinalderen. Det er også funnet en keltisk innhegning og spor etter gullgraving. Det er rester etter en borg fra middelalderen nær kirken i Vielsalm, og rester etter en 1300-tallsborg nær Salmchâteau, med to tårn og smalt inngangsparti.

Under annen verdenskrig var byen kommandopost for styrker fra US Armys 75th Infantry Division i perioden 19.–22. januar 1945, under en del av deres angrep inn i Tyskland.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource (de) Salm in der Topographia Circuli Burgundici (Mathäus Merian) – originaltekster fra den tyskspråklige Wikikilden