Hopp til innhold

Video 2000

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Philips VR2020

Video 2000 er et videosystem utviklet av Philips som en etterfølger til VCR-systemet. Det spesielle med Video 2000 er at kassettene kan brukes på begge sider, og kan både teknisk og utseendemessig sett sammenlignes med vanlige musikkassetter. Ironisk nok ble kassettene kalt "Video Compact Cassette" selv om de var større enn både Betamax og VHS. I første omgang var spilletiden 4 timer pr. kasset (2 timer pr. side) og økte senere gradvis til hele 16 timer pr. kassett på det meste. En nyvinning på Video 2000 var "Dynamic Track Following"-systemet. Et dataspor på båndet sørget for at videohodene til enhver tid lå riktig mot båndet for å sikre best mulig bildekvalitet. Video 2000 gav derfor 100% støyfrie bilder ved spoling og pause/still, noe som aldri ble oppnådd i samme grad på noe annet system på privatmarkedet. Men det var også her Video 2000 hadde sitt store problem. De første årene var det mye tekniske problemer med DTF-systemet, og Video 2000 fikk etterhvert et frynsete rykte for dårlig driftsikkerhet. Maskinene var kort og godt for avanserte for sin tid. Selv den første som kom på markedet, VR2020, har elektronisk styring på absolutt alt, til og med automatisk kanalinnstilling. Det er benyttet en form for ikke-flyktig minne som gjør at maskinen alltid vil starte opp igjen i den tilstanden den var i når strømmen ble frakoblet, enten den har stått frakoblet i 1 time eller i 20 år. Dette inkluderer også båndtransportfunksjonene, så hvis den stod på play da den ble frakoblet vil den starte igjen når strømmen kommer tilbake. Drivverket er meged solid bygget og er praktisk talt lydløst uansett hvilken funksjon som er aktiv. Båndet blir drevet direkte fra tre likestrømsmotorer, en til hver båndspole pluss en til capstan-akselen. Når maskinen settes i stopp-stilling sørger en elektromagnetisk styrt brems for at båndet står stille.

Den første spilleren, VR2020 kom på markedet ca. 1980. Den hadde bare grunnleggende funksjonalitet. Senere kom et antall etterfølgere med stadig flere funksjoner og lengre spilletid, og systemet fikk en viss popularitet i Europa, spesielt på utleiemarkedet. Men Beta og VHS var allerede så veletablert at det rett og slett var for sent. Video 2000 forsvant fra markedet i løpet av midten av 80-tallet og ble skrinlagt for godt. Systemet rakk aldri å få avanserte redigeringsfunksjoner eller offisielle stereolydspesifikasjoner, og kom heller aldri i NTSC-versjon.

Det var et svært begrenset utvalg av utleiefilmer for dette videosystemet, og mange videoforretninger hadde ikke filmer på systemet i det hele tatt.

Autoritetsdata