Victor Liu Hede

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Victor Liu Hede
Født3. mai 1912Rediger på Wikidata
Død10. desember 2001Rediger på Wikidata (89 år)

Victor Liu Hede (født 3. mai 1912 i Kina, død 10. desember 2001 i Wuhan) var katolsk undergrunnsbiskop av Hankou i provinsen Hubei i Folkerepublikken Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Liu Hede trådte inn i fransiskanerordenen i 1929 og ble presteviet i 1936. I 1950, som var en svært vanskelig tid,[trenger referanse] ble han utnevnt til administrator av bispedømmet Hankou. Han ble arrestert og kastet i fengsel 16. januar 1954, og slapp ikke ut før etter kulturrevolusjonen.[trenger referanse]

Etter sin løslatelse var han sjelesørger i provinsen Hubei. Han ble hemmelig bispeviet i 1984 med bispedømmet Hankou som hovedansvar.

Etterhvert ble han og den «offisielle» biskopen av Hankou forsonet og samarbeidspartnere.[trenger referanse] Det skjedde tidlig i 1990-årene. Biskop Liu og Anthony Yang Shaohuai, også han fra undergrunnskirken i Hubei, ble enige om å komme «til overflaten» og samarbeide med biskop Bernardine Dong Guangqing av den «offisielle» kirke. Biskop Liu flyttet inn i Sentral- og Sørkinas seminar i Wuchang, mens biskop Yang residerte i katedralen i Hankou til sin død 10. desember 1999.

Etter at biskop Liu trakk seg tilbake til presteseminaret, virket han som spiritual for prestekandidatene.