Victor Bruce, 9. jarl av Elgin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Victor Bruce, 9. jarl av Elgin
9thEarlOfElgin.jpg
Født16. mai 1849
Montréal
Død18. januar 1917 (67 år)
Dunfermline
Far James Bruce, 8th Earl of Elgin
Utdannet ved Balliol College (Oxford)
Beskjeftigelse Politiker
Parti Det liberale parti
Nasjonalitet Storbritannia

Victor Alexander Bruce, 9. jarl av Elgin, 13. jarl av Kincardine, (født 16. mai 1849, død 18. januar 1917) var en britisk statsmann som var visekonge av India fra 1894 til 1899.

Bakgrunn og tidlig karrière[rediger | rediger kilde]

Jarlen av Elgin ble født i Montréal, mens faren, James Bruce, 8. jarl av Elgin, var generalguvernør i Canada. Han studerte ved Balliol College i Oxford, og begynte deretter å engasjere seg i liberal politikk og var First Commissioner of Works i William Ewart Gladstones regjering i 1886.

Visekonge av India[rediger | rediger kilde]

Elgin ble visekonge av India, slik faren hadde vært før ham, i 1894. Historikere har ikke oppfattet hans styre som et av de mer viktige. Han mislikte selv pompen og prakten forbundet med verdigheten som visekonge, og han fant det vanskelig å håndtere tidens økonomiske og sosiale uro.

Under hans tid som visekonge brøt det ut hungersnød i India, med inntil 4,5 millioner omkomne.

Tilbake i England[rediger | rediger kilde]

Elgin reiste tilbake til England i 1899 og ble utnevnt til ridder av Hosebåndsordenen. Mellom 1902 og 1903 ledet han en kommisjon som undersøkte hendelsene under Den andre boerkrigen. Da de liberale dannet regjering i 1905 ble Elgin koloniminister. Som koloniminister førte han en konservativ politikk, og var en motstander av det generøse forslaget til løsning av Sør-Afrika-spørsmålet som ble foreslått av statsminister Henry Campbell-Bannerman. Forslaget ble gjennomført, til tross for koloniministerens motstand. Elgin trakk seg fra det politiske livet i 1908, og døde ni år senere på familieeiendommen i Dunfermline.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Elgin ble hedret med en rekke ordener og utmerkelser. Utnevnelsen til ridder av Hosebåndordenen var den fremste av disse. Han ble også utnevnt til ridder storkommandør av Indias stjerneorden og av Den indiske imperieordenen.

Han var medlem av Det kongelige råd.


Forgjenger:
 Markien av Lansdowne 
Visekonge av India
Etterfølger:
 lord Curzon