Via Oslo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Via Oslo er en roman av den norske forfatteren Knut Meling, utgitt i 1983.

Handling[rediger | rediger kilde]

En 53 år gammel og bokhandler opplever et nederlag i yrkeslivet og spør seg selv om han er kommet på kollisjonskurs med sitt eget liv, sin karrière og sin familie. Hvor står han egentlig, og hvordan skal han møte det som nå skjer?

Det er dyptgripende spørsmål som melder seg: Har han noen egentlig innflytelse på sin situasjon? Eier han styrke og identitet til å hevde noen egen livsstil å motstå moteriktige tendenser og oppfatninger? Og han ser tilbake: Har han fått være seg selv, eller har han spilt den rollen de andre forlangte å blitt fremmedgjort i forholdet til barn og hustru, ja til omgivelsene i sin helhet?

I løpet av noen få dager – mens utviklingen går sin ubønnhørlige gang – veksler tankene hans raskt og temperamentsfullt. Han gjenopplever sitt voksne liv – ømhet og glede, utfordring, kjærlighet, men også unnfallenhet og svik, og han ser foran seg en truende tomhet og en frustrerende resignasjon. Likevel er det stadiet glimt av humor og menneskelig varme i det livet han lever VIA OSLO.

Omtaler[rediger | rediger kilde]

  • «Det er en roman skrevet av en kunstner. Den er bitter i all den grublende erkjennelse som mange menn må vite noe om.» Ragnar KvamStavanger Aftenblad[trenger referanse]
  • «Det gjelder en mann i begynnelsen av 50-årene, en bokhandler som har gått seg fast i en personlig krise…forfatteren legger det fram for oss med usentimental innføling og klokskap, likefrem, rammende, knapt.» Jo ØrjasæterNationen[trenger referanse]