Vexations

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Vexations er et kort musikkstykke av Erik Satie. Stykket består av en kort akkordprogresjon og er delt i to variasjoner og et tema som spilles om hverandre.

I notene er det skrevet at «Pour se jouer 840 fois de suite ce motif, il sera bon de se préparer au préalable, et dans le plus grand silence, par des immobilités sérieuses», noe som på norsk blir «For å spille dette stykket/motivet 840 ganger fortløpende for seg selv, vil det være nyttig å forberede seg selv på forhånd, og i absolutt stillhet, ved alvorlige immobilasjoner.»

Første offentlige fremførelse[rediger | rediger kilde]

Vexations ble først spilt offentlig 840 ganger den 9. september, 1963, fra 06:00 til 12:40 neste dag, av et team av pianister: John Cage, David Tudor, Christian Wolff, Philip Corner, Viola Farber, Robert Wood, MacRae Cook, John Cale, David Del Tredici, James Tenney, Howard Klein (The New York Times-journalisten, som tilfeldigvis ble spurt om å spille) og Joshua Rifkin. Det var to reserver til stede. John Cages komposisjon 4' 33" kan muligens anskues som en «prelude» til Erik Saties Vexations – hvordan skulle man ellers utføre det foreskrevne «immobilités sérieuses»? Det var kun én person som var til stede under hele framførelsen: Andy Warhol.

Betydning[rediger | rediger kilde]

Stykkets tittel eller mening ble aldri forklart av Satie. Antydninger til meningen med Vexations eller tittelen har vært mye tolket lenge etter Saties død. I mange tilfeller er ikke tolkningene støttet av mer enn vage indikasjoner.

Fremførelse[rediger | rediger kilde]

Det er ingenting som tyder på at Satie mente at Vexations ble skrevet for offentlig fremførelse (og i alle fall ikke som en «tour de force» for å imponere – eller kjede til døde – tilskuere). Introduksjonsteksten han skrev, som sitert over, indikerer heller at stykket var beregnet som en enmannsopplevelse. Satie anstrengte seg ikke for å få Vexations utgitt i løpet av livet sitt – han snakket lite, eller ingenting, om stykkets eksistens i det hele tatt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]