Hopp til innhold

Vestmannen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Vestmannen var et kultur- og språkpolitisk blad, redigert på høgnorsk. Bladet er gitt ut fra 1984, og kom fram til 2002 ut med ti nummer i året, deretter med seks nummer årlig, og til slutt med en mer og mer sporadisk utgivelse fram til det siste nummeret i 2009. Utgiveren var språkforeningen Vestmannalaget i Bergen. Bladets leder var per 2005 Kjell Kjerland.

Historie[rediger | rediger kilde]

Vestmannen ble grunnlagt av Jostein Krokvik i 1985.[1] Krokvik var bladets leder frem til 2000 da han ble avløst av Lars Bjarne Marøy.[2] Ved årtusenskiftet brøt det ut en hard strid innternt i Vestmannalaget som begynte med at Lars Bjarne Marøy tapte valget om formannsvervet i Vestmannalaget i 2001 og deretter ble oppsagt som redaktør for bladet Vestmannen.[trenger referanse]

Begrunnelsen styret kom med for å avsette Marøy var blant annet at den tidligere formannen Ludvig Jerdal hadde kritisert bladet for å være for lite fokusert på det indre livet i Vestmannalaget.[3][4][5]

Etter at Marøy var avsatt, ble antall utgitte blad i første omgang kuttet ned fra ti nummer i året til seks nummer årlig og Krokvik gjeninnsatt inn som bladets redaktør. Han ble seinere avløst av Kjell Kjerland. Siden den tid er utgivelsen av bladet blitt mer og mer sporadisk. Den siste utgaven av Vestmannen kom høsten 2009.

Avgangen til Marøy førte til intern splid og et varig skille i den «høgnorske» bevegelsen der flere tidligere skribenter og medarbeidere i Vestmannen brøt ut og grunnla det nye språkpolitiske tidsskriftet Målmannen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata