Frimodige ytringer (avis)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Verg ditt land»)

Frimodige ytringer var en av de illegale avisene som ble utgitt under den tyske okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig. Den kom ut i Tønsberg.

Frimodige ytringer ble startet av tre menn fra det lokale pressemiljøet: Leif Helberg og Reidar Stavseth fra Tønsberg Blad og Rolf Gerhardsen fra Vestfold Arbeiderblad. Første nummeret av den illegale avisen forelå i mai 1941, og var maskinskrevet med gjennomslag.

Gjennom kontakter i Oslo klarte Stavseth å skaffe en stensilmaskin, som han hentet i hovedstaden. Duplikatoren ble overlatt til tre studenter, som selv hadde utgitt en liten maskinskrevet illegal avis under navnet Verg ditt land. De tre var Arne Grønn Disch, ivrig idrettsmann og tidligere aktiv i Unge Høyre, Bjarne Sørensen og Reidar Sørensen. Pressefolkene og studentene samarbeidet deretter om utgivelsen av Frimodige ytringer, som kunne stensileres i høyere opplag.

Avisen holdt det gående til slutten av 1942. Da hadde Helberg og Gerhardsen måttet flykte til Sverige. Dish forsøkte å komme seg over til England. Han ble tatt av tyskerne og senere henrettet på Trandumskogen.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Side 113. Hans Luihn: De illegale avisene, Universitetsforlaget (1960)