Coffeyville

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Coffeyville
Coffeyville, Kansas, United States.jpg
Byens velkomstskilt
LandUSA USA
DelstatKansas Kansas
FylkeMontgomery County
Grunnlagt1869
Postnummer67337
Retningsnummer620
Areal19,24 km²
Vannfylt arealandel0%
Befolkning10 295 (2010[1])
Bef.tetthet535,08 innb./km²
Antall husholdninger3 995
Høyde o.h.225 meter
Nettsidewww.coffeyville.com/
Posisjonskart
Coffeyville ligger i Kansas
Coffeyville
Coffeyville
Coffeyville (Kansas)

Coffeyville
37°02′16″N 95°37′35″V

Coffeyville er en amerikansk by som ligger ved elven Verdigris i den sørøstlige delen av fylket Montgomery det i sørøstlige Kansas i det sentrale USA.[2] I henhold folketelling av 2010 var befolkningen på 10 295 innbyggere.[1] I antall innbyggere er Coffeyville er den største byen i fylket. Med dens plassering i sørøstlige Kansas er den innenfor mediamarkedet til Tulsa i Oklahoma. Byen South Coffeyville er lokalisert i underkant av 2 km lengre sør for byen, men eksisterer som egen politisk enhet umiddelbart sør for delstatslinjen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Trikker i Coffeyville, 1908
Fire drepte medlemmer av Dalton-gjengen framstilt uten støvler.

Den første bosetningen for den kommende byen Coffeyville ble opprettet i 1869 som en handelspost med indianere av oberst James A. Coffey. Dens kunder var indianerbefolkningen tvers over grensen til hva som den gang var Indianerterritoriet. Byen ble stimulert i 1871 ved å bli et stoppested på jernbanestrekningen til jernbaneselskapet Leavenworth, Lawrence & Galveston. Jernbanen knyttet byen til andre markeder og utviklinger. Med ankomsten av jernbanen ble en ung landmåler ved navn Napoleon B. Blanton anvendt for å legge ut byplanen. Å gi byen et navn ble overlatt til slumpen, man kastet mynt for å bestemme mellom oberst Coffey og en kaptein Blanton.

Byen ble først gang registrert i 1872, men dens charter ble ugyldiggjort som ulovlig, og byen ble registrert på nytt i mars 1873.[3][4]

Som en ødemarksbosetningen hadde Coffeyville sin andel av voldelige hendelser. Den 5. oktober 1892 ble fire i den beryktede Dalton-gjengen drept i en skyteepisode under et forsøk på et bankran. Emmett Dalton alene overlevde med 23 skudd og ble dømt i retten for sine forbrytelser. Han satt i fengsel i 14 år før han ble benådet. Gjengen hadde forsøkt å robbe to banker, First National Bank og Condon Bank, lokalisert på hver sin side av gaten. Beboerne gjenkjente dem under deres forkledninger med falske skjegg og begynte å skyte på gjengen da de flyktet fra en av bankene. Fire borgere, blant annet en US Marshal, Charles T. Connelly, ble drept i forsvaret av byen.[5] Siden har byen holdt en årlig feiring hver oktober for minnes hendelsene.

Elven Verdigris.

Etter oppdagelsen av byens naturressurser bestående av store mengder naturgass og leire, fikk byen en rask vekst fra 1890 til 1910. Dens innbyggertall seksdoblet seg. Fra begynnelsen av 1900-tallet og ut på 1930-tallet var byen et av de største sentrene for produksjon av glass og murstein i USA. I løpet av den samme perioden tiltrakk oljeproduksjon til seg flere fabrikanter av utstyr for oljeutvinning, og tilsvarende flere arbeidere og beboere.[4]

En industrieier i Coffeyville, Douglas Brown, grunnla firmaet Coffeyville Multiscope som produserte komponenter for Norden bombesikte. Dette bombesiktet hadde en avgjørende rolle i perfeksjonen av presisjonsbombing under den andre verdenskrig.

Den 1. juli 2007 ble Coffeyville rammet av en stor oversvømmelse som steg 3 meter over maksimal vannhøyde og oversvømmet rundt en tredjedel av byen. Oversvømmelsen rammet det lokale oljeraffineriet og olje forurenset vannet. Rundt 1700 oljefat eller tilsvarende 71 000 gallon med råolje ble blandet med det allerede forurensete vannet.[6] Det amerikanske miljøvernbyrået, EPA, arbeidet hardt for å forhindre at det forurensete vannet blandet seg elvevannet hvor det kunne forurense drikkevannet i Oolagahinnsjøen. En mindre andel av forurensningen nådde innsjøen, men det fikk ingen stor innvirkning på vanntilgangen til andre byer langs elven Verdigris. En rekke ville dyr ble funnet døde eller skadete i områdene rammet av oversvømmelse, dekket av olje.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Coffeyville har hatt en langsom, men jevnlig nedgang i befolkningstallet siden 1960 da befolkningen var på sitt høyeste med mer enn 17 000 innbyggere. Endringer i industrien og i oljeproduksjonen har ført til tap av arbeidsplasser i området, og innbyggere har flyttet til andre steder for å skaffe seg jobber. Per 2006 er befolkningen beregnet til å være 10 387 for dette året. Det var en nedgang på 645, eller -5,8% over de tidligere seks årene.[7]

Kjente personer fra Coffeyville[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «2010 City Population and Housing Occupancy Status» Arkivert 21. juli 2011 hos Wayback Machine.. U.S. Census Bureau.
  2. ^ Geographic Names Information System (GNIS) details for Coffeyville, Kansas; United States Geological Survey (USGS); 13. oktober 1978.
  3. ^ «Coffeyville History» Arkivert 16. juni 2006 hos Wayback Machine.. City of Coffeyville. Sitat: «Coffeyville was incorporated in March, 1872, but the corporation was found to be illegal and it was again incorporated in March, 1873.»
  4. ^ a b Federal Writers' Project (1939): Kansas: A Guide to the Sunflower State. Works Progress Administration. s. 174.
  5. ^ «ODMP Remembers Charles T. Connelly», Officer Down Memorial Page
  6. ^ «Brownback, Roberts view flooded areas in Kansas». Kansas City.
  7. ^ «Population Estimates». U.S. Census Bureau, Population Division. Årlige beregninger av befolkningen fram til 1. juli 2006. Data framlag den 28. juni 2007. Befolkningsendringene er fra 1. juli 2000 til 1. juli 2006.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Cutler, William G. (1883): History of the State of Kansas; A.T. Andreas Publishe . (eBok)
  • Blackmar, Frank W. (1912): Kansas : A Cyclopedia of State History, Embracing Events, Institutions, Industries, Counties, Cities, Towns, Prominent Persons, Etc; Standard Publishing Co; 3 bind; bind 1 (PDF); bind 2 (PDF); og bind 3 (PDF)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Byen
Skoler
  • USD 445, det lokale skoledistriktet
Historie
Kart