Hopp til innhold

Verdensutstillingen i Philadelphia (1876)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Horticultural Hall. (1876)

Verdensutstillingen i Philadelphia i 1876, (Centennial International Exhibition, International Exhibition of Arts, Manufactures, and products of the Soil and Mine) var en verdensutstilling som ble avholdt i Philadelphia, Pennsylvania i perioden 10. mai 1876 til 10. november samme år. Dette var den første offisielle verdensutstillingen som gikk av stabelen i USA og formålet var å feire hundreårsjubileet for USAs selvstendighetserklæring som ble undertegnet i Philadelphia i 1776.

Utstillingen ble holdt i Fairmount Park langs elven Schuylkill. Utstillingsområdet ble tegnet av Hermann Schwarzmann. Rundt 10 millioner besøkende kom til utstillingen i løpet av den tiden den varte.

Det ble ringt med klokker over hele Philadelphia da utstillingen startet og under åpningsseremonien medvirket USAs president Ulysses S. Grant og den brasilianske keiseren Pedro II. Åpningsseremonien ble avsluttet i Machinery Hall med at Grant og keiser Pedro slo på dampmaskinen som ga energi til de flest maskinene under utstillingen.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

Hovedbygningen under verdensutstillingen.

Utstillingens hovedbygning var av midlertidig karakter og satt opp av prefabrikkerte deler av tre, jern og glass. Selve utstillingshallen innvendig hadde et areal på 21,5 hektar. Utstillingene i hovedbygningen handlet om gruvearbeide, metallurgi, tilvirkning, utdannelse og teknikk. Vest for hovedbygningen lå Machinery Hall og her var temaet maskinindustri. Agricultural Hall viste utstillinger med produkter og maskiner innenfor jordbruket.

Til forskjell fra flere av de andre bygningene var Horticultural Hall ment å være permanent. Horticultural Hall ble tegnet av ingeniøren Hermann J. Schwarzmann og han hadde aldri tidligere tegnet en bygning. Bygningen var tegnet i maurisk stil og skulle være tributt til Krystallpalasset fra verdensutstillingen i London i 1851. Bygningens utstillinger spesialiserte seg på vekster og etter verdensutstillingen fortsatte den å vise det. Bygningen ble hardt rammet av orkanen Hazel i 1954 og ble ødelagt.

Memorial Hall i Philadelphia ble også tegnet av Hermann J. Schwarzmann. Huset ble tegnet i Beaux-Artsstil og det var her kunstutstillingene fant sted. Verdensutstillingen fikk så mange kunstbidrag at man måtte bygge et separat anneks for å få plass til alt. Utstillingen hadde også en bygning som viste fotografier.

Etter verdensutstillingen gjenoppførtes Memorial Hall i 1877 som Pennsylvania Museum of the School of Industrial Art. I 1928 ble skolen flyttet til et annet sted og bygningen overtatt av Philadelphia Museum of Art.

26 andre delstater i USA hadde egne bygninger under utstillingen og av disse er Ohio House det eneste som finnes igjen.

Utstillingsobjekter[rediger | rediger kilde]

Italiensk utstilling i Memorial Hall anneks

Teknologier som ble introdusert under utstillingen var blant annet Corliss dampmaskin. Waltham Watch Company viste det første automatiske urverket og vant gullmedalje i den første internasjonale klokkekonkurransen.

Under utstillingen presenterte den tyrkiske delegasjonen marijuana for USA. Dette var et av de mest besøkte objektene under verdensutstillingen.

Andre produkter som ble vist:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]