Verdensutstillingen i Paris (1878)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ivan Ropets rusisske pavilion

Verdensutstillingen i Paris i 1878, (Exposition Universelle) var den tredje offisielle verdensutstillingen som ble avholdt i Paris. Den ble avholdt fra 1. mai til 10. november 1878. Utstillingen feiret Frankrikes gjenoppbygning etter nederlaget i Den fransk-prøyssiske krig i 1870.

Bygningene på utstillingsområdene sto uferdige på åpningsdagen ettersom den franske regjeringen hadde hatt politiske problemer og ikke hatt særlig tid til utstillingen. Det ble satt inn sterke krefter i arbeidet med ferdigstillelsen og 1. juni var utstillingsbygningene endelig ferdigbygget.

Utstillingen var mye større enn noen annen utstilling som hadde blitt avholdt tidligere. Den dekket et areal på 267 kvadratkilometer og hovedbygningen på Marsmarken dekket et areal på 219 kvadratkilometer. De franske utstillerne opptok halvparten av utstillingsplassen, mens resten var delt mellom de resterende deltakerlandene. Tyskland var den eneste store nasjonen som ikke deltok i utstillingen.

For anledningen var det installert 64 av Pavel Jablotsjkovs elektriske buelamper som lyste opp halve Avenue de l'Opéra, Place du Théâtre-Français (dagens Place André-Malraux) og Place de l'Opéra. Lampene ble drevet av Zénobe Gramme-dynamoer.

Over 13 millioner gjester besøkte utstillingen, noe som gjorde den til en finansiell suksess.